Oare proteina din zer are vreun efect secundar? Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să notăm faptul că proteina, în general, este o substanță fundamentală pentru orice organism viu. Ea nu este utilă numai atunci când doriți să vă dezvoltați musculatura, ci și în alte aspecte ale vieții, jucând un rol important și fiind considerată „materia primă” care este folosită la dezvoltarea musculaturii și a sistemului osos.
Proteina vine în diverse forme și tipuri. Ca supliment dietetic, proteina din zer este un produs secundar obținut din producerea brânzei. Valoarea acesteia este foarte apreciată, mai ales în lumea culturismului și multe mărci de proteină din zer inundă, în acest moment, piața. Dar chiar are ea efecte secundare nedorite?
Deși consumul excesiv de proteină din zer poate avea unele efecte secundare, nu s-a putut demonstra științific că ele sunt foarte serioase sau grave. Cu toate acestea, s-au raportat unele efecte, după cum ar fi:
1. Din moment ce proteina este un produs secundar al prelucrării laptelui, ea poate conține mici urme de lactoză.
Cei care sunt alergici la lactoză ar putea avea aceleași reacții și în momentul în care consumă proteina din zer. Ținând cont că lactoza nu este prezentă în cantități foarte mari, efectele secundare pe care le are aceasta asupra unei persoane alergice nu sunt deloc în măsură să pună în pericol viața respectivei persoane.
2. Anumiți indivizi susțin că un consum prelungit de cantități mari de proteină din zer poate cauza probleme ficatului.
Această afirmație nu a fost niciodată probată științific. Ca atare, nu există dovezi care să confirme că proteina din zer ar dăuna cumva sănătății ficatului. Totuși, dacă vreți să vă asigurați că nu ingerați cantități prea mari de proteină pentru o perioadă lungă de timp, întotdeauna citiți pe ambalajul suplimentului pe care îl consumați, care este doza zilnică recomandată.
De asemenea, după ce ați consumat mai multă vreme proteină din zer, puteți face o pauză de vreo câteva luni, timp care ar trebui să consumați alte suplimente, evitând proteina din zer. După această pauză, puteți relua administrarea de suplimente care conțin o astfel de proteină.
3. Un alt posibil efect secundar al consumului exagerat de proteină este osteoporoza.
Un aport mărit de proteină din zer poate duce la un dezechilibru de minerale în oase, mai ales dacă proteina în cauza a fost ingerată o perioadă foarte lungă de timp (ani de zile).
Persoanele care suferă de osteoporoză au o densitate a oaselor mai scăzută, fiind supuse oricând riscului unor fracturi. Chiar și acest efect secundar nu a fost încă probat cu date științifice concrete. Atât timp cât respectați doza recomandată nu aveți de ce să vă temeți.
Ca o concluzie de final, putem spune că, atunci când facem exces de orice în viața noastră, vedem imediat niște rezultate nu tocmai plăcute. Mare parte din lucrurile care s-au spus despre proteina din zer nu au fost demonstrate din punct de vedere științific, în timp ce altele nu sunt atât de periculoase încât să vă facă să vă alarmați.
Dacă proteina din zer se consumă responsabil, în doza recomandată, ea poate fi un aliat de nădejde în dezvoltarea musculaturii. Această afirmație este valabilă și pentru alte proteine, precum caseina, cea din ouă, soia etc..