Cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge – zice un proverb menit să-ţi strice ziua.
Zău?! Iar dacă ăla de s-a sculat de dimineaţă mai bagă şi-n viteza a cincea, până la prânz e terminat. Abia se mai târâie de oboseală.
Din experientă mea, pot spune că de fiecare dată când mă trezesc dimineaţa ajung fix până la serviciu, bosumflată. Niciodată mai departe de atât.
Un proverb care şi-a pierdut înţelesul într-o lume în care orice bancă, firmă, magazin sau cafenea se deschide cel devreme la ora 9. Nici prin casa nu poţi să dai cu aspiratorul, că-ţi sar vecinii din patul lor în capul tău – programul de zgomot e clar stabilit prin lege!
Te scoli cu noaptea-n cap ca să faci ce? Orice activitate poate fi făcută aproape oricând, pe parcursul zilei. La orice oră te-ai trezi. Cu două excepţii justificate: recoltarea sângelui şi munca în schimburi. Nu-i de înţeles nici începerea cursurilor şcolare de la ora 8. De ce atâta grabă?! Oricum ajung toţi la bacalaureat. Iar jumătate îl pică.
În România mai există o instituţie la care trebuie să te prezinţi cu noaptea-n cap, ba chiar în zilele de weekend. Biserica. Am aflat cu uimire (de fapt, informaţia asta m-a blocat!) că pentru “citirea” pomenilor, populaţia făcătoare de colivă se prezintă cu ea într-un coş special, pe la 5 dimineaţa. Ca să apuce loc. În picioare! Pe jos stau coşurile purtătoare de colaci, lumânări, pilafuri şi alte acareturi ce ţin de festinul celor de dincolo. Chiar dacă preotul vine la ora 8, lumea se îngrămădeşte trei ore în aşteptarea lui. Şi oricât de mare ar fi biserica, de îngrămădeală nu scapi. De ce? Degeaba! Că aşa “se face”! Nimeni nu are o explicaţie logică, dar la ce logică să te aştepţi când ai ochii lipiţi de somn şi gândul la acatiste? Ciudat este că bisericile sunt deschise tot restul zilei. Şi sunt goale.
Zicala ar avea un sens pentru lucrătorii agricoli. Să nu-i bată radiaţiile solare când lucrează parcela. Dar câţi lucrători agricoli mai sunt azi? Mai puţini decât bisericoşii.
Au existat vremuri (sumbre) când absolut toate activităţile lucrative începeau între 6.30 şi 7.30, cu trezirea poporului, de la sugar la pensionar, pe la inumana oră 5-6 dimineaţa. Cui a folosit? Că prea departe nu s-a ajuns…
Ar putea exista voci ale specialiştilor care să spună că intelectul nostru funcţionează mai bine dimineaţa decât în restul zilei. Şi totuşi, cunosc multe persoane care până la prânz abia-şi amintesc cum le cheamă. Iar la 2 noaptea scriu poezii sau dezleagă enigme.
Şi-apoi, cele mai plăcute activităţi se petrec seara spre noapte. Spectacole, filme, tv, concerte, întâlniri, petreceri – la care te poţi relaxa fără spaima că-ţi sună cocoşul la răsărit.
Şi toate reprezintă motive întemeiate să nu te trezească nimeni cu noaptea-n cap. Că tot acolo ajungi. Dacă ţii drumul drept…