Ciorba este un preparat traditional perfect in situatiile in care iti doresti ceva destul de sanatos dar si atunci cand vrei sa servesti invitatii cu ceva delicios. Desi supa si ciorba au renumele ca fiind un remediu, modul in care se prepara si ingredientele folosite nu iti aduc beneficiile cunoscute si apreciate ale ciorbei. Iata cateva lucruri atunci cand iti propui sa gatesti acest fel de mancare in mod cat mai sanatos si cat mai slab caloric.
Nu lasa legumele sa fiarba excesiv pentru ca astfel ele isi pierd calitatile nutritive. Ciorbele sunt alegerea perfecta pentru orice sezon deoarece ne hranesc organismul, legumele sunt cele care contin vitamine si minerale insa daca le gatesti mult prea mult toate acestea vor fi pierdute. Nutrientii in stare activa dispar daca legumele sunt fierte o perioada indelungata de timp si la o temperatura foarte mare, asa ca daca pregatesti o ciorba care contine si carne adauga legumele abia la sfarsit si lasa-le sa se gateasca al dente (mai tare in consistenta). Gustul va fi imbunatatit dar satietatea iti este asigurata si nu iti mai faci griji ca nu le oferi celor din familie acest fel de mancare cu adevarat nutritiv.
Asigura-te ca folosesti la ciorba doar ingrediente de calitate. Din pacate, industria alimentara este saturata de produse modificate genetic care au un aspect placut si rezista dar sunt foarte sarace in calitati nutritive. Daca poti alege doar legume bio sau legume de la comerciantii autohtoni pe care ii ajuti financiar, dar ai si siguranta ca produsele pe care le folosesti sunt calitative. Desemenea, daca adaugi la ciorba carne sau ou este de preferat sa alegi variantele bio sau ecologic chiar daca uneori pretul este putin mai ridicat. Efortul financiar va merita pe termen lung, iar efectele benefice asupra sanatatii iti sunt asigurate.
Foloseste cat mai putin ulei pentru calirea legumelor atunci cand faci ciorba de legume pentru ca la temperaturi inalte uleiul de floarea-soarelui este nociv. De preferat este chiar sa il inlocuiesti cu ulei de rapita, de masline, sau de palmier nehidrogenat care au si o aroma specifica dar cel mai important, elementele lor nutritive rezista la temperaturi inalte. Caleste legumele in tigai care necesita o cantitate mica de grasime, precum cele de origine asiatica, avand avantajul ca legumele isi pasteaza gustul si se prepara repede si uniform.
Daca pana acum preparai ciorba cu legume prea moi, foloseai ingrediente de o calitate mai mica sau prajeai ingredientele in ulei, este recomandat sa schimbi aceste obiceiuri nocive legate de gatires unui fel de mancare. Sunt trucuri simple, dar care fac diferenta atat in gustul ingredientelor, cat si in beneficiile asupra sanatatii tale.