Fiecare anotimp ne indeamna sa gatim un anumit tip de mancare insa sunt retete regasite in restaurante si gatite de gospodine cu orice ocazie si in orice sezon. O astfel de reteta este cea de ciorba taraneasca, servita pentru oaspeti dar si in familie in aceeasi masura. Farmecul acestei ciorbe este ca ne incalzeste in anotimpul rece si ne vitaminezeaza in anotimpul cald. Este hranitoare, bogata in vitamine si surprinde prin multitudinea de culori din farfurie datorata diversitatii de legume folosite si prin combinatia sublima de gusturi. Avantajul major al ciorbei taranesti este ca nu necesita abilitati extraordinare de bucatar si se pregateste foarte rapid atunci cand esti in lipsa de timp.

In functie de preferintele tale schimba tipul de legume sau de carne pe care il folosesti. Nu uita insa sa folosesti tot timpul ingrediente proaspete pentru a obtine un preparat plin de savoare si gust dar si cu un aspect atragator. Serveste ciorba taraneasca fie cu paine calda facuta in casa sau smantana si ardei iute. Are o consistenta care iti permite sa alegi la celelalte feluri mancaruri mai usoare. Ingredientele de care ai nevoie pentru a obtine o delicioasa ciorba taraneasca sunt: legume dupa preferinte si dupa cantitatea finala dorita (morcov, telina, pastarnac, cartofi, dovlecei, rosii etc.), 100 ml de bulion, o bucata de carne de vita, porc sau pui (400-450 grame), bors dupa gust sau otet, verdeata pentru decor la final.

Pentru pregatire urmareste pasi in aceasta ordine: spala si curata legumele, iar apoi toaca-le in cubulete de dimensiuni mici. Intr-o oala de 5-7 litrii pune putin ulei de masline la incins, apoi adauga toate legumele taiate anterior. Incepe prin a adauga ceapa care se caleste si incepe sa se topeasca prima iar apoi morcovul, cartofii, dovelecelul, pastarnacul etc. Ultima leguma pe care trebuie sa o adaugi e rosia- aceasta da o culoare frumoasa si multa savoare preparatului. Dupa ce se calesc adauga 3 litrii de apa in oala si lasa ciorba sa dea in clocot. In timp ce legumele se prajesc taie pulpa de vita/porc in cuburi mici. Doar dupa ca a dat de cateva ori in clocot poti adauga carnea, iar focul schimba-l la minim pentru a preveni formarea spumei. Ciorba va ramane clara daca se gateste mai incet. Dupa ce carnea este fiarta poti adauga borsul crud sau zeama de lamaie. Pentru extra gust poti adauga doua linguri de bulion, va primi o culoare si un gust specific.

Lasa ciorba sa se raceasca putin pentru ca aromele verdeturilor sa se intrepatrunda cu cel al carnii. Atunci cand esti pregatit sa o servesti adauga la fiecare portie de ciorba putin leustean tocat fin. Este de preferat sa nu adaugi smantana pentru ca nu isi va mentine gustul traditional. Daca doresti o ciorba mai consistenta alege paine alba sau crutoanele. Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.