Ai observat vreodata ca muzica de fundal din anumite localuri, restaurante sau magazine iti afecteaza starea? De exemplu, nu suport localurile acelea in care muzica merge atat de tare incat nu ma aud cu partnerul la o simpla discutie. In magazine am mai patit ca merge o muzica atat de calma incat ma adorme in loc sa ma stimuleze sa cumpar ceva. Insa abia recent am inceput sa ma gandesc de-adevaratelea ca toate aceste melodii sau stiluri musicale alese au o psihologie in fundal, nu sunt alese aleator.
In primul si in primul rand, in momentul in care alegem sa mergem in oras, fie local sau restaurant, muzica de fundal nu e singurul zgomot ce ne intampina. Avem de asemnea conversatiile pe care le auzim fara sa vrem, de la ceilalti clienti de la mesele vecine, zgomotul masinelor sau a busurilor de afara si abia apoi muzica de fundal aleasa de localul respectiv.
S-au facut numeroase studii in aceasta privinta iar rezultatele la care s-au ajuns nu sunt complet iesite din comun. Oamenii ales localul sau restaurantul la care sa isi petreaca timpul si in functie de muzica, poate nu mereu in mod constient. Poate nu vei zice “nu ma duc acolo ca e muzica naspa” insa subconstientul mai mult ca sigur a fost influentat si de muzica de surdina.
In mod surprinzator studiile[i] au aratat ca oamenii prefera locurile unde muzica merge sau foarte tare sau macar mediu. Spre surprinderea mea, localurile tacute nu au fost foarte cautate. Acest lucru insa poate fi interpretat si in cadrul contextului nostru actual al existentei. Tacerea sau momentele tacute devin din ce in ce mai rare si nevoia de muzica in orice imprejurare este foarte cautata.
Dintre toate zgomotele peste care dam in spatii publice muzica ocupa un loc special. Si nu e vorba doar de restaurant, auzim muzica in orice supermarket, mai nou si in statiile de bus, in aeroport, in gara si poate chiar si in avion sau bus. De multe ori si cat suntem pusi pe asteptare la vreo linie telefonica, in timpul acestei pauze ni se pune muzica.
Nu doar atat, multi dintre noi cauta sa isi umple spatiul si timpul liber si personal cu muzica aleasa de ei, de preferat la casti.
Insa politicile nu sunt in totalitate pro. Poluarea sunetului a intalnit si o gramada de rezistenta, pe motive bine intemeiate. La orice concert am merge si poate chair si in naumite localuri muzica este data la un volum mult mai mare decat cel recomandat de autoritatile de sanatate.
Majoritatea oamenilor e clar ca prefera sa aiba un fel sau altul de muzica in fundal la restaurant insa stilurile alese sunt de obicei mai soft, nu genul de heavy metal. La fel, majoritatea prefer ca sunetul muzicii sa fie mai puternic decat celelalte zgomote de fundal (tehnologice, zgomotul facut de angajati si alti oameni sau cele de pe strada), insa la un nivel la care sa se poata intelege cu interlocutorul.
Si ca si o alta curiozitate, hai sa vedem cam cati dintre cei care frecventeaza localurile aleg sa mearga singuri? 3%! 50% aleg sa mearga cu prietenii, 18% cu familia si 29% la intalnire sau cu partnereul. Dintre toti acestia, stiti cati nu vor sau nu se gandesc la a avea vreo conversatie in local? 2%! Cu asta cred ca am spus tot.
Pe scurt, ca si o mini concluzie, este destul de evident ca nivelul de muzica si galagie din cadrul localurilor si/ sau al restaurantelor este mult peste nivelul legal sau nivelul sanatos reglementat. Inteleg ca nu am dori sa avem o liniste apasatoare pe fundal, insa muzica ar putea fi la un nivel acceptabil, pentru a oferi un mediu favorabil schimbului de opinii si al comunicarii.
Sunt curioasa voi ce parere aveti despre toate acestea si daca ati patit vreodata sa fiti deranjati de muzica sau zgomotele prea ridicate din cadrul locurilor publice frecventate!
[i] http://www.resonantdesigns.com/proceedings/papers/bRohrmann.pdf