Mulți dintre noi visăm să angajăm o persoană care să ne mai scape de treburile gospodărești din când în când. Cu toate acestea, nu mulți reușesc să treacă de stadiul de vis, fie din dorința de a economisi niște bani, fie pentru că nu au încredere să lase casa pe mâinile cuiva străin.
În cultura noastră, a avea o menajeră în casă, este o dovadă de avuție și mulți consideră că nu au statutul și resursele necesare pentru a apela la o astfel de “aroganță”. Însă, pentru oamenii foarte ocupați, cu servicii solicitante, o persoană care să se ocupe de întreținerea casei este absolut necesară.
Așadar, dacă te-ai gândit să angajezi o menajeră, dar nu ești destul de hotărât încă, iată câteva întrebări ale căror răspunsuri te pot ajuta să te decizi într-un fel sau altul.
Este necesar să angajezi o menajeră?
Gândește-te, în primul rând, la motivele care te-au făcut să iei în calcul această variantă. Ești prea ocupat sau pur și simplu nu îți place să te ocupi de treburile gospodărești? Sau, mai rău, ești prea bolnav pentru a avea grijă de casă? Dacă la toate aceste întrebări răspunsul tău este da, atunci cel mai probabil ar trebui să îți iei inima în dinți și să cauți o menajeră. Cu siguranță, vei observa o schimbare majoră în viața ta.
Cât timp ai nevoie de serviciile unui astfel de angajat?
Majoritatea oamenilor apelează la menajere o dată sau de două ori pe an, înainte de Crăciun sau Paște, atunci când tradiția spune că trebuie să ne primenim musai locuințele. Însă sunt și multe alte persoane care au nevoie de cineva care să se ocupe de treburile zilnice. Așadar, înainte să iei o decizie, trebuie să știi exact cât timp vei avea nevoie de astfel de servicii.
Vrei ca manjera să locuiască în casă?
În funcție de volumul de muncă al viitoarei angajate, ai putea să iei în considerare și posibilitatea de a-i oferi acesteia o cameră, mai ales dacă ești plecat des de acasă. Astfel, în afară de curățenie, menajera va veghea și la integritatea bunurilor tale.
Ce îndatoriri va avea menajera?
Este recomadat ca îndatoririle să fie clar specificate înainte de angajare pentru a evita neînțelegerile. Vrei ca menajera să se ocupe de lucrurile comune, precum aspirat, spălat vase etc., sau vrei să se ocupe și de spălatul și călcatul rufelor? Sau poate vrei să facă și mâncare? Trebuie să îi comunici viitoarei angajate pretențiile tale pentru că în funcție de asta veți stabili și valoarea remunerației.
Ce salariu poți oferi?
Este foarte important să îi poți oferi viitorului angajat măcar salariul minim, dar depinde de fiecare proprietar să hotărască exact modalitatea de plată, în funcție de serviciile prestate. Poți opta pentru plata la oră, la zi sau pentru salariu lunar.
Odată ce ți-ai răspuns la toate aceste întrebări și, mai ales, dacă ți-ai făcut un plan “de bătaie“, misiunea de a găsi și angaja o menajeră ar trebui să fie mult mai ușoară.