De cele mai multe ori la integrarea angajatului sunt utilizate doua modalitati: mapa de intampinare trebuie sa contina material de prezentare, manualul personalului si alte materiale relevante pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra companiei si rolului pe care angajatul il va avea in aceasta; de asemenea, mentorul are rolul de a initia, superviza si instrui noul angajat.

Integrarea profesionala este, fara indoiala, o treapta superioara in evolutia profesionala a persoanei. Activitatile ce fac parte din procesul de integrare profesionala pot fi inscrise in trei dimensiuni: informationala, relationala si culturala.

Astfel de activitati se concretizeaza in urmatoarele situatii: contactul cu seful de la noul loc de munca; pregatirea grupului; se formeaza cadrul de comunicare; se realizeaza o structurare in timp, pe categorii si suporturi, a tuturor informatiilor care se ofera in timpul procesului de integrare. Ponderea in care responsabilitatea programelor de integrare este distribuita intre departamentul de resurse umane, seful ierarhic direct si managerul coordonator, este deosebit de mare, de fapt, astfel se intampla in majoritatea cazurilor.

Pentru posturile manageriale, integrarea ia forme mai complexe. Noului angajat i se ofera posibilitatea de a descoperi organizatia, fapt ce presupune ca acesta va avea acces, intr-o perioada de maxim 3 luni, la toate compartimentele organizatiei.

In timpul in care noul angajat va cunoaste compartimentele organizatiei, va putea sa observe si sa isi noteze ceea ce constata, dupa care va analiza constatarile sale impreuna cu seful departamentului de resurse umane si managerul general.

Pe de alta parte, pentru posturile superioare se foloseste un altfel de procedeu. In sensul ca noului angajat i se va incredinta o sarcina care are drept scop stimularea initiativei sale chiar din perioada programului ce priveste integrarea.

Acesta va primi informatii cu privire la modul in care este organizata firma, ce anume produce, care sunt pietele pe care isi comercializeaza produsele, dar va primi si misiunea de a realiza si o cercetare proprie asupra diferitelor aspecte ale organizarii si activitatii firmei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.