In etapele procesului de internationalizare sunt necesare mai multe informatii in vederea fundamentarii principalelor decizii. Veti obtine aceste informatii raspunzand la intrebarile urmatoare:
– Care sunt pietele ce pot fi caracterizate atractiv pe termen scurt si lung?
– Care este strategia cea mai potrivita care sa poata asigura patrunderea pe piata respectiva?
– Ce strategie de marketing sa fie adoptata pe piata?
Cercetarea de marketing realizata in context international asigura informatii referitoare la aspectele pe care le vom mentiona in cele ce urmeaza.
-
Caracteristicile macromediului de marketing
Pentru a determina nivelul de atractivitate al unei piete sunt esentiale informatiile privind aspectele politice, economice, socio-culturale si legislative din diverse tari.
-
Concurenta
Informatiile despre concurentii de pe pietele externe trebuie sa contina: elemente cu privire la performanta acestora, abiectivele si strategiile de marketing pe care le au, resursele si capabilitatile de care dispun si, de asemenea, elemente cu privire la cultura si comportament in afaceri.
-
Consumatorii
Cercetarea de marketing trebuie sa asigure informatii despre mediu demografic (numarul persoanelor, varsta acestora, ponderea din punct de vedere al sexului, nivelul de educatie, stadiul in ciclul de viata familial), puterea de cumparare dar si intentiile de cumparare, unde este situat nivelul de loialitate fata de marca, cum se raspunde la noi produse, la modificarile de pret si la actiunile promotionale, modul de evolutie al nevoilor si exigentelor, impactul pe care il au diferentele culturale asupra comportamentului de cumparare si consum. Toate aceste informatii ajuta la identificarea segmentelor de piata in care se reunesc consumatorii.
-
Mixul de marketing
Pentru adaptarea mixului de marketing la exigentele locale si in vederea fundamentarii deciziilor de standardizare, cercetarea de marketing asigura informatii cu privire la:
– Canalele de distributie;
– Strategiile comparative de pret;
– Publicitatea si actiunile promotionale;
– Calitatea serviciilor asigurate clientilor comparativ cu concurentii si raspunsul consumatorilor la nivelul acestora;
– Capabilitati logistice.