Termenul de hidroizolatii bituminoase semnifica lucrarile de izolatie impotriva infiltrarii apei in unele structuri ale constructiilor cu materiale care contin bitum. De obicei, acestea sunt sub forma de membrana, care se aplica pe o amorsa. Izolatia cu membrana bituminoasa este o metoda clasica, insa deosebit de eficienta, si se aplica indeosebi la acoperisuri, terase si balcoane. In plus, este si usor de efectuat, practic reprezinta asezarea unui covor de bitum, care are rolul de a impermeabiliza suportul pentru ca apa de ploaie sau cea rezultata din topirea zapezii sa nu se infiltreze in pereti, riscand astfel sa degradeze intreaga structura a constructiei.
Hidroizolatii bituminoase – operatiuni care trebuie executate
Clasica dar eficienta, metoda aceasta de izolatie impotriva infiltrarii apei este si foarte durabila, timp de aproximativ 10 ani nefiind necesare lucrari de reparatii sau remedieri, in conditiile in care cele initiale au fost facute cu materiale de buna calitate si cu profesionalism.
Pentru a realiza o lucrare de hidroizolatii bituminoase, este necesara parcurgerea catorva pasi: pregatirea suportului, prin curatarea lui de orice urma de murdarie sau materiale precum var, ciment, vopsea, precum si eliminarea prafului; aplicarea unui strat de amorsa, care este tot un bitum dizolvat cu apa sau un alt solvent, dupa care urmeaza aplicarea membranei bituminoase, a izolatiei propriu-zise. Apoi se monteaza gurile de scurgere, dupa care se aplica un strat de protectie.
Materiale folosite la hidroizolatii bituminoase
Materialele utilizate pentru aceste operatii sunt reprezentate de amestecul bituminos, alcatuit din bitum distilat si aditivi, armatura, folie termofuzibila, granule de ardezie, talc sau nisip.
Aditivii din amestec pot fi plastomeri sau elastomeri pe baza de cauciuc, obtinandu-se astfel un material care, in functie de reteta, pot avea diferite proprietati in ceea ce priveste rezistenta, durabilitatea si elasticitatea. Armatura este o tesatura din fire de poliester sau fibre de sticla. Folia termofuzibila este din polietilena si are rolul de a proteja fata inferioara a membranelor bituminoase. Aceasta se incalzeste la o temperatura optima permitand astfel lipirea membranei de stratul suport. Granulele de ardezie sunt folosite ca strat final, pentru protectia membranei de razele ultraviolete si solare. Nisipul si talcul se folosesc in sistemele multistrat, la membranele intermediare, precum si in hidroizolatiile subterane.
Cum se aplica membranele in lucrarile de hidroizolatii bituminoase
Cu lampa de benzina se incalzesc foile de membrana, topindu-se pelicula cu care aceasta este acoperita, acest lucru ducand la lipirea membranei de stratul suport. Foile se imbina suprapunandu-se pe o distanta de circa 10 cm latime, iar rosturile se incalzesc cu lampa si sunt presate. Pentru acest lucru se foloseste un cilindru metalic, care va realiza, prin presare, o buna lipire.
Lucrarile de hidroizolatii bituminoase cu www.milucon.ro se extind putin, circa 50 cm, peste parapeti, iar capetele membranelor se fixeaza pe aceste suprafete verticale cu ajutorul unor benzi de latimea de 3 cm si grosimea de 2 cm, fabricate din aluminiu, fixate prin intermediul cuielor galvanizate. Pentru a acoperi zonele de intrerupere a izolatiei si spatiile dintre benzi si parapeti, se foloseste un mastic bituminos.