Elemente de baza in realizarea unui solar

Solariile, alaturi de sere, reprezinta unele dintre cele mai bune solutii pentru a obtine intr-un timp foarte scurt si cu costuri ceva mai mici, divere produse din categoria fructelor, legumelor sau chiar si a cerealelor, printre altele. Acestea sunt disponibile oricarei persoane ce detine un buget suficient astfel incat sa poata ridica o structura rezistenta si corect amenajata astfel incat sa permita si lumina soarelui dar si o buna aerisire si cel mai important, o izolatie cat mai buna in zilele si noptile reci, cand afara poate ploua abundent, poate da frindina sau poate bate vant puternic care sa rupa sau culce la pamant culturile.

Exista, in momentul de fata, mai multe structuri pe baza carora se poate ridica un solar, de la ce din lemn pana la cea metalica, fiecare avand avantajele dar si dezavantajele sale. Insa, in fiecare caz, un element ramane la fel, folia de acoperire. Ca si scheletul solarului, si aceasta trebuie aleasa cu grija si mai ales instalata asa cum trebuie. Pe piata se gasesc numeroase tipurid e folier, speciale pentru invelirea solariilor, acestea, comparativ cu folia normala, este mult mai rezistenta, nu numai la actiuni mecanice dar si chimice si de alta natura si este creata pentru a obtine in interiorul solarului une mediu ambiental cat mai benefic pentru culturi. Desigur, primul si cel mai important rol al foliei este acela de protectie, a spatiilor interioare.

Procesul de aplicare al foliei pe un solar nu este deloc usor, mai ales daca este vorba despre o structura mare, inainta si foarte lata, unde este nevoie de mai multe persoane sau chiar echipamente de lucru la inaltime. Aceasta trebuie intinsa intr-un mod corespunzator, sa fie astfel la final cat mai tentionata. Pentru asta, necesita o buna prindere la margini, sarcina ce poate fi realizata prin mai multe metode, cele mai comune, prin care integritatea foliei nu este afectata in niciun fel si prin care pot fi realizate cel mai usor modificari fiind utilizarea de clipsuri din PVC sau a combinatiei profile cu canal de tip C sau bagheta si sarma pentru bagheta ondulata, cu protectie pastifiata sau zincata. Ambele metode sunt simplu de inteles si de aplicat ia componentele necesare au un cost destul de mic.

Lipsurile au forma circulata, rotunda, cu o deschidere prin care se introduc pe sectiunea tevii. Asadar, acestea sunt potrivite acolo unde avem de-a face cu solarii realizate  din teava metalica rotunda. Acestea pot fi gasite in magazine in diverse dimensiuni si sunt astfel alese in functie de circumferinta tevilor, profilelor solarulu. Multi fermieri insa aleg de obicei si clipsuri cu dimensiuni mai mici care in mod normal nu ar putea incapea pe o teava dar care, prin incalzire rapida deasupra unei flacari sau in apa clocotita se inmoaie si pot fi introduse. Acestea ofera astfel o prindere mult mai puternica insa exista de asemenea si problema ca vor fi indepartate mai greu daca va fi nevoie de asta, ca de exemplu la schimbarea foliei.

SI ca de obiecei, pe piata pot fi gasite atat clipsuri de calitate slaba cat si de top si astfel, este indicat sa le inspectam atunci cand le luam direct din magazin sau cand ne sunt livrate. Cele de calitate buna sunt mai flexibile, mai elastice dar in acelasi timp mai rezistente iar marginile acestora sunt mai rotunjite sau mai fine la atingere, nu patrate, ascutite sau dure, acestea avand o mare sansa de a perfora folia cand aceasta este tensionata, fiind nevoie chiar de inlocuirea unei intregi sectiuni.

Cat despre profilele de tip C, acestea pot fi utilizate in orice tip de solar, pe orice structura. Si pe cea de lemn, si pe cea metalica, pot fi montate cu ajutorul suruburilor iar in cazul celor din profile metalice, se poate chiar suda. O data profilele montate, fizarea foliei se face foartte usor, prin introducerea rolei de sarma ondulata de la un cap al canalului in timp ce o alta persoana sau mai multe tin folia cat mai bine intinsa. Canalele sunt realizate astfel incat sa nu permita sarmei, o data introdusa pe acestea sa se  miste in adancime si astfel sa permita foliei sa se miste, sa scape, in cazul vanturilor puternice sau caderilor masive de apa sau zapada chiar sa duca la ruperea sau desprinderea acesteia.

Pot fi gasite in magazinele de specialitate tipuri de sarme ondulate clasificate si dupa componenta dar si dupa grosime, alegandu-le dupa acest standard si in functie de ce profile bagheta alegem. Comparativ cu clipsurile, aceasta metoda nu va afecta cu nimic componenta foliei, ondulatia fiind bine definita, fara curburi prea ascutite care sa perforeze suprafata. La inlocuirea foliei, sarma poate fi extrasa pe lungimea profilului, fiind cea mai usoara si rapida metoda. Chiar si in acest fel, isi va pastra forma si va putea fi refolosita.

Acolo unde exista margini unde se aplica straturi diferite de folie, ca de exemplu trecerea de la acoperis la un perete lateral, poate fi utilizata aceeasi bagheta pentru a introduce doua randuri de sarma, una printre ondulatiile celeilalte. Fie ca este aleasa sarma cu protectie de plastic, Imbracata practic in material sau sarma zincata, otelita, acestea vor rezista la fel de bine la diversele intemperii. Nu se vor contracta sau dilata atunci cand temperaturile sunt foarte scazute sau foarte crescute si astfel, rezistenta si tesiunea foliei  si astfel nivelul de siguranta al solarului nu vor fi in niciun fel compromise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.