Din ce in ce mai multe persoane devin adeptele unei alimentatii naturale si sanatoase, motiv pentru care unele alimente, considerate adevarate surse de sanatate, au ajuns la mare cautare in zilele noastre. Este si cazul oualor de prepelita, care sunt privite drept un panaceu aproape universal datorita efectele lor curative. Ca urmare a cererii din ce in ce mai mari, a crescut si numarul fermierilor care se ocupa cu cresterea prepelitelor, cu atat mai mult cu cat demararea unei astfel de afaceri nu presupune o cheltuiala foarte ridicata. Nici spatiul afectat unei asemenea ferme nu trebuie sa fie foarte mare, este necesara insa o minima dotare, respectiv un anumit numar de custi pentru prepelite.
Custi pentru prepelite, de diferite feluri, in functie de varsta pasarilor
Din categoria acestor echipamente necesare unei crescatorii de prepelite fac parte maternitatile, custile pentru puii de prepelita si custile pentru pasarile ouatoare, fiecare din aceste tipuri avand caracteristicile specifice destinatiei sale.
Maternitatile trebuie sa asigure conditiile necesare bunei dezvoltari a puilor care abia au iesit din ou. Materialul din care sunt confectionate trebuie sa nu fie coroziv, iar custile sa fie astfel concepute incat puii sa aiba acces la hrana si la apa, inca din prima zi de viata. De asemenea, trebuie asigurate lumina, caldura si o buna ventilatie, factori elementari pentru dezvoltarea normala a puilor.
Celelalte custi pentru prepelite trebuie sa indeplineasca anumite standarde, conform carora pasarile sa poata creste in conditii bune, iar la maturitate sa poata livra oua de cea mai buna calitate.
Standarde specifice pentru custi pentru prepelite
Aceste echipamente sunt de dimensiuni diferite, in functie de varsta pasarilor carora le sunt destinate, dar si in functie de numarul lor. Daca maternitatile pot fi construite pentru un numar de 150 sau chiar de 250 de pui care tocmai au iesit din ou, tipul de custi pentru prepelite mature este mai incapator, astfel incat circa 400 de pasari sa-si poata duce viata in conditii care sa le asigure un anumit confort. Ele trebuie construite in asa fel incat pasarile sa beneficieze de lumina si caldura necesara, dar sa se poata si hrani si adapa fara probleme si fara riscul de a se rani sau a putea iesi printre gratii. De asemenea, custile trebuie adaptate pentru a asigura o colectare usoara a oualor, fara ca acestea sa sufere socuri din cauza caderilor sau a lovirilor. Desigur, pot fi utilizate si custi de dimensiuni mai reduse, pentru cresterea unui numar mai mic de pasari, important este ca hrana, apa, lumina si caldura necesare sa poata fi asigurate pe deplin, precum si facilitatea curatarii dejectiilor.
Hranitori speciali, atasati la custi pentru prepelite
Alimentarea pasarilor se face cu ajutorul hranitorilor amenajati pe exteriorul acestor custi pentru prepelite si trebuie sa asigure hrana tuturor pasarilor pentru o perioada de o zi. Sunt concepute in concordanta cu marimea custilor si cu numarul prepelitelor care trebuie sa fie alimentate. De obicei sunt fabricati din tabla zincata, de asa natura incat sa nu prezinte riscul de ranire, dar sa asigure un acces facil al prepelitelor la hrana.