drumeție

Ai fost vreodată în situația să trebuiască să te pregătești de o drumeție, dar e sau prea frig, sau prea cald, sau chiar nu știi ce ai putea să porți în așa fel încât să nu te incomodeze pe parcursul zilei?

Am fost în situația asta de nenumărate ori, și încă mai sunt. Ghete, straturi, geacă, niciodată nu știu cum ar trebui să aleg. Hai să vedem împreună, în articolul de azi, cum am putea să găsim calea corectă!

Ce să porți, efectiv?

Știu că eu una sunt tentată să port mereu tricoul acela din bumbac cu ”iubesc muntele”. Idee foarte proastă. Bumbacul absoarbe apa și în momentul în care începi să depui efort pe munte și transpiri, tricoul de bumbac nu te va ajuta, din contră, te va păstra mereu cu un spate ud leoarcă.

Încearcă să optezi pentru materiale mai sintetice, după cum probabil ai observat, majoritatea hainelor dedicate special activităților montane sunt făcute sau din poliester sau nailon. Acestea te ajută deoarece absorb transpirația de pe corp și se usucă repede.

Ai grijă la pantaloni. Depinde, evident, de dificultatea traseului pe care alegi să îl faci. Însă nu uita că ar fi păcat să îți prinzi pantalonii preferați de yoga în vreo ramură sau să îi rupi pe ceva stâncă. Din acest motiv se optează de obicei pentru un material mai puternic, rezistent care să îți ofere în același timp flexibilitate în mișcări.

Din experiență pot recomanda că e bine să ai mereu la tine o geacă de ploaie. Ce înțeleg prin asta? În mare parte o geacă foarte subțire, rezistentă la apă, pe care să o poți arunca lejer în rucsac dacă nu ai nevoie de ea.

Pantofii, probabil cel mai important aspect. Aici depinde cât de mult vrei să investești, care e dificultatea tehnică a traseelor pentru care optezi și în ce sezon îi vei folosi. Dacă nu mergi pe trasee foarte dificile, poți alege o pereche lejeră de adidași care să își ofere un minim de confort. Dacă traseele alese sunt mai abrupte, mai tehnice, niște bocanci cu o talpă Gore tex, care să îți susțină glezna sunt utili. Poți opta, de asemenea, pentru bocanci de trei sezoane, pe care îi poți folosi pe tot parcursul anului, pentru a economisi.

De asemenea, nu uita de cap. Pe timp de vară riscul de a face insolație e mare, chiar dacă umbli pe drumuri de munte, nu uita să iei la tine o pălărie, ceva ce poți pune pe cap și să nu îi porți de grijă, să nu existe riscul să o pierzi. Soarele nu se simte atât de puternic, însă există. Pe timp de iarnă să ai mereu o căciula, de preferabil, de lână la tine.

Strategii pe care să le iei în considerare

Așa cum am menționat la început. Straturile vor deveni cel mai bun prieten al tău pe munte. Mai bine pornești cu mai multe straturi de haine, astfel încât să te poți adapta la temperaturile schimbătoare. Degeaba ai o geacă foarte groasă de schi la tine, dacă o dată intrat în traseu începi să transpiri și trebuie să o dai jos, rămânând doar în tricou, riscând să răcești.

Încearcă să anticipezi. Vremea la munte nu va fi niciodată cum se zice la meteo. E posibil să pornești de la oraș la 30 de grade și să ajungi la zăpadă sau ploaie. Încearcă să împachetezi în așa fel încât să nu fi luat prin surprindere.

Rucsacul

Acesta e un subiect aparte, despre care vom vorbi altundeva. Totuși, nu uita că dimensiunea rucsacului e esențială. Trebuie să știi exact pe ce traseu vei porni, ce vei lua la tine, de ce ai nevoie. La munte e bine să ai minimul necesar, nu ai nevoie de nimic extra în rucsac care să îți îngreuneze traseul. Rucsacul trebuie gândit inteligent, strategic astfel încât să fii pregătit pentru situații neprevăzute și totuși să nu ai nimic ce nu îți poate sări în ajutor.

Când vine vorba de mers pe munte sunt multe aspecte de luat în considerare. Nu uita că pe munte nimeni nu poate arăta bine, dacă nu se simte bine, deci nu opta pentru haine frumoase ci pentru haine inteligente, care să își fie de folos și să te protejeze de mediu.

Totodată, confortul trebuie să fie maxim deoarece vei fi în plină mișcare o zi, sau poate chiar mai multe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.