Izolarea casei sau a blocului cu polistiren este o modalitate simpla si moderna prin care poti sa reduci semnificativ cheltuielile la intretinere. Polistirenul sau scartaitoarea, cum era cunoscuta din trecut, a devenit extrem de populara si folosita la izolarea, atat interioara cat si exterioara, a fiecarei locuinte.
Daca iti construiesti o casa, lucrurile sunt cat se poate de clare. Izolatia cu polistiren va fi inclusa, deoarece toti constructorii o folosesc si o recomanda, indiferent de tipul cladirii. La fel stau lucrurile si in cazul constructiei de blocuri noi, izolatia cu polistiren va face parte din constructie.
Insa, in cazul blocurilor mai vechi, construite pe vremea lui Ceausescu, cand nu se practica o astfel de izolare cu polistiren, se impune un efort suplimentar din partea asociatiei de locatari. Daca o parte dintre acestia nu isi vor da acordul sau nu vor sa investeasca intr-o astfel de izolatie a blocului, pentru ca o considera inutila, atunci nu se cade sa faceti unilateral izolatia. Nu este eficienta, daca nu se face pe toata suprafata cladirii. Se va dovedi inutila si banii aruncati efectiv pe fereastra.
Polistirenul este, de obicei de doua tipuri: expandat si extrudat. Cel expandat are densitati diferite si este folosit pentru izolarea termica a peretilor, in schimb polistirenul extrudat este util la izolarea termica a peretilor, fundatiilor si a pardoselilor.
Parerile, in ceea ce priveste eficienta izolarii blocurilor cu polistiren sunt impartite, insa lucrurile sunt cat se poate de clare.
Iata cum influenteaza izolarea blocului cu polistiren cheltuielile la intretinere si cum trebuie sa se faca:
Pentru rezultate vizibile, tineti cont de sfaturile specialistilor
Izolarea blocului trebuie sa se faca pe toate partile exterioare ale cladirii. In cazul unei case, este foarte importanta izolarea acoperisului, apoi cea a peretilor si a pardoselilor, care are nevoie de un grad de izolare mai scazut. Specialistii recomanda, pentru o izolarea mai buna a blocurilor polistirenul expandat, de buna calitate. De asemenea, placile de polistiren expandat, disponibile in diferite marimi si grosimi, trebuie acoperite cu mortar, pentru o mai mare rezistenta in timp.
Cheltuielile la intretinere se pot reduce substantial
Pentru ca scopul izolarii cu polistiren este o izolare mai buna si un confort sporit, efectul acesteia se poate vedea doar la factura de caldura, pe timp de iarna sau vara, cand afara sunt 50 de grade Celsius. Daca izolatia se face asa cum trebuie , cu materiale de calitate, atunci rezultatele vor fi cele dorite. In anumite situatii se pot vedea reduceri la cheltuielile de intretinere chiar si cu 50%.
Creste confortul in locuinta
Daca, inainte de placarea fatadei blocului cu polistiren, iarna, la minus 20 de grade, nu se putea sta in casa decat cu cateva randuri de haine, dupa acest proces confortul se va simti pe propria piele. Vei putea sta chiar in tricou, depinde si de etajul la care esti situat.
Creste durata de viata a cladirilor
Un alt avantaj al placarii cu polistiren ar fi ca va creste durata de viata a cladirilor. Se presupune ca acest tip de izolare va prelungi cu inca 20 de ani durata de viata a unui bloc.
Pe langa toate aceste avantaje exista si un dezavantaj
Insa, daca lucrarea nu s-a facut asa cum trebuie si cu materiale de calitate pot aparea probleme. Atunci cand legaturile intre panouri nu au fost stranse bine, apar cunoscutele punti-termice, care, in timp duc la condens. Astfel, beneficiati de avantajul unui confort termic sporit, insa apare igrasia. Umiditatea care se va strange in timp va conduce la aparitia igrasiei.
In concluzie, izolarea termica a blocurilor cu polistiren poate aduce multiple beneficii, daca va decideti sa apelati la ea.