Antreprenorul roman aflat la inceput de drum, isi doreste sa cunoasca toate aspectele legale cu privire la forma juridica care ii poate reprezenta activitatea, insa, dupa stabilirea acesteia (PFA, SRL etc.), din momentul in care se identifica oportunitatea unei afaceri este necesar ca aceasta sa fie evaluata in mod corespunzator. Necesitatea acestei evaluari este determinata din cel putin doua motive. In primul rand, evaluarea obiectiva va reduce probabilitatea ca decizia de intrare in afaceri sa se bazeze doar pe intuitie. Pe de alta parte, investitorii sunt, in mare parte, foarte exigenti si atenti atunci cand investesc in afaceri si nu vor lua in seama afacerile ce nu dispun de o documentatie care sa evalueze probabilitatea de succes a afacerii.
Exista mai multe criterii de evaluare ale oportunitatilor unei afaceri, insa, cele mai importante sunt:
Durata existentei oportunitatii. In functie de natura pe care o are afacerea in cauza, orice oportunitate are o anumita durata de viata. Acest criteriu are rolul de a evalua perioada de timp in care afacerea respectiva va fi profitabila. In acest context se poate vorbi despre „fereastra oportunitatii”, acea perioada de timp in care o investitie are un potential de succes maxim, care se deschide si inchide in functie de conditiile pietei si ale afacerii in sine.
„Fereastra oportunitatii” este deschisa larg in primul stadiu al ciclului de viata al produselor si serviciilor, numit introducere, deoarece lipseste concurenta sau nu este semnificativa. In timp, serviciile si produsele parcurg si alte doua stadii ale ciclului de viata – crestere si maturitate – in aceasta perioada se simte mult concurenta, multe dintre cerintele clientilor se schimba si, odata cu acestea, se remarca si diminuarea profitului. Este de dorit ca firma sa treaca prin aceasta „fereastra a oportunitatii” cat ea este inca deschisa. Pe de alta parte este greu de precizat momentul in care aceasta se va inchide.
Marimea pietei. Exista doua motive pentru care acest criteriu este deosebit de important in evaluarea oportunitatilor. Pentru a fi atractiva piata unui produs trebuie sa fie mare. La modul ideal, piata trebuie sa fie foarte mare. Avand in vedere ca pe pietele mari exista concurenta foarte puternica si ca pentru a se intra pe o piata mare este nevoie de investitii semnificative, deseori se prefera o piata mai mica. Pe de alta parte, este nevoie de un anumit nivel al investitiilor pentru exploatarea pietei, ceea ce inseamna ca marimea pietei poate sa influenteze acest nivel.
Protectia fata de concurenti. In gestionarea unei idei de afaceri care sa devina potenta este necesar sa fie protejata de concurenta. In acest sens, se va proteja ideea prin patente, marci de fabrica sau de comert. Investitia ceruta. De cele mai multe ori, de preferat este ca investitia directa necesara pentru dezvoltarea unei idei de afaceri sa nu fie prea mare. S-a constat ca oportunitatea care implica resurse financiare mari nu aduce recompense notabile intreprinzatorului initial. De foarte multe ori, idei de afaceri valoroase nu pot deveni afaceri de succes pentru ca cel care le are nu detine capitalul necesar.
Gradul de risc. Indiferent de natura afacerii, aceasta implica un risc care, la modul ideal, trebuie sa fie cat mai mic. Sunt mai multe criterii de care depinde gradul de risc al unei afaceri: noutatea produsului, nivelul necesar de finantare, timpul necesar etc. Pe de o parte, cel care va finanta o singura afacere, va beneficia de un grad de raspandire a riscului redus, pe de alta parte, daca acesta va finanta mai multe proiecte, isi va asuma un risc moderat.
Originalitatea. Succesul unei afaceri creste odata cu originalitatea acesteia determinata de timpul in care ideea ramane unica.
Castiguri acceptabile. Castigul acceptabil asigurat de oportunitate trebuie sa justifice asumarea riscului antreprenorului si depinde de mai multi factori:
– capitalul necesar implicat,
– timpul necesar de recuperare a investitiei,
– gradul de risc pe care antreprenorul si-l asuma
– alternativele existente.
Desi ar putea asigura venituri considerabile in timp, oportunitatile care presupun un capital mare, o perioada indelungata de timp pentru recuperarea investitiilor si un grad de risc ridicat nu vor putea fi luate in considerare.
Este, de asemenea, foarte adevarat, ca un castig este considerat acceptabil doar in situatia in care se are in vedere si costul pe care il implica oportunitatea, acest cost fiind diferit de la un intreprinzator la altul.
De la un intreprinzator la un altul, se poate vorbi despre disponibilitatea unor alternative foarte atractive, sau mai putin atractive, pe considerentul ca ceea ce poate fi viabil pentru o persoana, poate fi considerat absolut nerealist pentru o alta.