Atunci când ai în vedere să cumperi o mașină second-hand, fie că vrei una pentru tine, fie pentru copilul tău ce abia și-a luat permisul, primul lucru pe care îl faci este să cauți pe internet, pe site-urile cu Anunțuri Auto Gratuite de exemplu, sperând că vei găsi ceva bun și convenabil ca preț. În afară de aceste aspecte însă, sunt și altele la fel de importante de care trebuie să ții cont pentru a fi sigur că faci alegerea cea mai bună.
Iată, deci, ce trebuie să știi atunci când cumperi o mașină uzată pentru a nu risca să te păcălești.
1. Stabilește-ți bugetul
Înainte să începi căutările pe internet sau la dealerii fizici, trebuie să îți stabilești exact bugetul de care dispui. De asemenea, trebuie să analizezi dacă banii de care dispui sunt de ajuns pentru a achiziționa mașina pe care ți-o dorești sau nu. Stabilind aceste lucruri de la început, te vei scuti ulterior de o dezamăgire și de timp pierdut inutil.
2. Informează-te
Dacă te-ai hotărât deja asupra modelului preferat, nu strică să te informezi cu privire la cheltuielile pe care le presupune întreținerea sa, precum și despre eventualele vicii ale mașinii în cauză. De exemplu, în cazul anumitor modele se poate întâmpla ca la un moment dat să se strice o anumită piesă sau chiar să apară infiltrații de apă.
Pentru a evita surprizele neplăcute, informează-te temeinic și din timp. Poți afla foarte ușor aceste informații intrând pe forumurile deschise de posesorii sau iubitorii anumitor mărci și modele de autoturisme.
3. Ai răbdare
Chiar dacă îți dorești foarte mult o mașină și vrei să o achiziționezi cât mai urgent, te sfătuiesc să nu te grăbești. Cel mai bine este să ai răbdare, să analizezi și să compari mai multe anunțuri și autoturisme, să le testezi și să le verifici temeinic și abia apoi să iei o hotărâre. Cunosc foarte multe persoane care s-au grăbit să cumpere o mașină second-hand pentru că le plăcea foarte mult cum arată, dar care s-au văzut nevoiți să o revândă după mai puțin de o lună pentru că rând pe rând au început să apară problemele. Așadar, fii răbdător și chibzuit pentru a avea garanția că vei face cea mai bună alegere.
4. Verifică!
Oricât de bine ar arăta mașina pe care ai ales-o și oricât ar lăuda-o dealer-ul sau actualul proprietar, surprizele neplăcute pot apărea oricând, așa cum spuneam și mai sus. Te sfătuiesc să faci un test drive cu mașina pe care intenționezi să o cumperi iar apoi să o verifici la un service specializat. Poți descoperi că aceasta are mult mai mulți kilometri decât arată în bord sau că a fost protagonista unui accident de toată frumusețea.
Atunci când cumperi o mașină second-hand nu poți fi niciodată destul de prevăzător, așa că e bine să îți iei toate măsurile de precauție înainte de a face o alegere.