Case din lemn

Pentru a intelege durabilitatea pe termen lung a cladirilor istorice din lemn si pentru persoanele interesate de case si constructii din lemn este necesar sa explicam prorpietatile lemnului.

Lemnul este un material organic, anizotropic si higroscopic. Proprietatile sale estetice, mecanice si acustice, electrice si termice sunt potrivite pentru ca lemnul sa fie utilizat in constructii de case confortabile realizate din lemn.

Multe materiale isi schimba volumul si dimensiunile in functie de temperatura si umiditate si se contracta cand teperatura scade. Expansiunea duce la scaderea rezistentei materialelor. Lemnul, fata de alte materiale nu se dilata ci se usuca si devine mult mai rezistent.

Conductivitatea termica a lemnului este ridicata. Este necesara o cantitate ridicata de energie pentru a creste si descreste temperatura. Lemnul are nevoie de o cantitate aproape dubla de energie termica fata de beton sau piatra.

Izolarea sunetului are la baza masa suprafetei. Lemnul nu este materialul perfect pentru a izola fonic, dar este un material ideal pentru a amortiza sunetul si pentru absorbtia acestuia. Din acest motiv este folosit pe scara larga in Sali de concert.

Rezistenta la curent electric a lemnului este egala cu cea a formaldehidei. Rezistenta electrica a lemnului este redusa datorita cresterii continutului de umiditate. Electricitatea statica ce se acumuleaza in materiale, periculoasa pentru organismul uman nu se observa in lemn spre deosebire de plastic, metal sau alte materiale de constructii.

Lemnul este un material foarte decorativ. Fiecare copac are propria sa culoare, miros si aspect. Se pot gasi o varietate de modele de lemn in funcite de preferinte si culoare. Lemnul poate fi vopsit sau lacuit pentru a i se schimba nuanta, pentru protectie sau pentru luminozitate.

Atat materialele utilizate pentru structura casei cat si manopera sunt ieftine iar investitia va fi mai mica. Lemnul e mult mai usor de gasit fata de alte materiale de constructie si, prin urmare, nu trebuie sa suportati si cheltuielile de transport.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.