persoana tipand

Cred ca ajunge cu luarea la p..a a bisericii. Ca orice institutie, are si oameni integri si oameni de nimic. Daca BOR ar disparea peste noapte, s-ar resimti efectele negative instantaneu. O masa imensa de populatie, „grosul” Romaniei, care a folosit Biserica pe post de creier, ar umbla disperata in toate directiile, incapabila sa gandeasca pentru ea insasi. Libertatea gandirii implica si responsabilitate, pe care nu multi si-o pot asuma. Sa fii ateu si sa fii un om moral implica o anumita responsabilitate, o moralitate bazata pe exercitiu rational, educatie, si un mediu echilibrat, lucruri de care nu multi beneficiaza.

Ca sa specific de la bun inceput, nu vorbesc despre religie, ci despre Biserica-institutie. E buna si ea. Ca are parti proaste, e partea a doua. Ce nu merge prost in tara asta? E politica in regula? Sunt institutiile guvernamentale in regula? Sunt institutiile de invatamant in regula? NU! Totul e un lant al slabiciunilor. Asa cum vreti sa schimbati celelalte institutii, (prin dialog social), trebuie aplicata aceeasi metoda si cu Biserica. Voi, cei care ati ajuns sa huduiti cand treceti pe langa biserici (nici macar in comunism nu se intampla asa ceva), nu mai dati cu p..a intr-o religie, nu arata decat cat de ignoranti sunteti si cat de incapabili sa intelegeti rolul si importanta acesteia ca liant social in randul oamenilor care depind de aceasta.

Avem nevoie de o Biserica apropiata de oameni, care sa nu jecmaneasca sarmanii la inmormantari, nu sa o scoatem cu totul din peisajul social! Popii sunt popi. Sunt oameni. Sunt functionari. Tratati-i ca atare. Pe cei care sunt corupti, blamati-i. Pe cei drepti si cinstiti, apreciati-i si oferiti-le cinstea voastra! Merita! Nu mai fiti oi orbite de furie!

Problema nu este faptul ca s-au construit biserici in locul spitalelor. Multi au impresia ca autoritatile ar fi construit spitale, dar nu le ajung pentru ca pompeaza bani in bugetul BOR. Nimic mai gresit. A consultat vreodata vreuna din oile din turma care urla „vrem spitale, nu catedrale” cifrele concrete ce tin de bugetul de stat si cum este repartizat? Fiti siguri ca nu cifrele conteaza pt ei. Pentru astfel de persoane, faptul ca 0,5 RON din venitul lor merg la Biserica e principala cauza a colapsului sistemului de sanatate. In rest, toate impozitele si taxele platite pot zburda libere pretutindeni. Nu mai conteaza ca principala gaura data in sistemul de sanatate e in primul rand in bugetul alocat ei. Nu are importanta ca banii care curg la Ministerul Sanatatii se fac pierduti. Nu, spitalele sunt putine si prost dotate pentru ca se construiesc biserici, nu pentru ca banii care sunt deja alocati pentru construirea spitalelor ajung in conturile celor care ne carmuiesc. Atata timp cat un om fara gandire critica se agata de o idee sustinuta papagaliceste de mii de indivizi ca el, chiar si cu realitatea in fata va urla ca un gibon ca spitalele sunt putine pentru ca sunt bisericile multe.

Gandirea fundamentata pe analogii de clasa a 4-a primeaza, din nefericire, la noi in tara. Multi dintre noi gandim simplist si discriminatoriu, sub impulsul emotiilor, si nicidecum liber, asa cum ne autoiluzionam ca o facem. Mult prea multi pun prea usor semnul echivalentei intre sula si prefectura.

Daca e de facut curat, trebuie facuta curatenie generala. Nu mai fiti oi in turma! Folositi aceleasi cacaturi de lozinci luate cu copy-paste! Veniti cu o idee argumentata, cu o alternativa, cu o analiza! Sunteti intelectuali, in p..a mea!  Sunteti oameni cu studii superioare, care pretind ca pot gandi pt ei si care nu se lasa manipulati!

Nu refuzati dialogul social! Trageti Biserica de partea voastra! Avem nevoie de institutii de partea noastra, nu impotriva noastra! In cazul unei revolutii, avem nevoie de armata alaturi de noi, nu impotriva noastra! Are destule resurse cat sa fie un pilon important de sprijin, din multe puncte de vedere! Fiti populari, faceti cumva sa fiti iubiti pentru ceea ce sunteti, fara a va compromite si, in acelasi timp, fara a fi incuiati la minte si a arunca cu noroi in tot ce prindeti!

Preafericitul Daniel e doar un Daniel, un om. Va veni si timpul lui sa se retraga. Un patriarh nu se poate da jos la cheremul vostru. E ca si cum ati merge la sediul central al Vodafone ca sa dati CEO-ul jos. Biserica e independenta si autocefala.

Daniel nu e Ion Iliescu sa traiasca 400  de ani. Dupa Daniel va veni un alt patriarh. In momentul acela, BOR trebuie sa fie deja o institutie capabila sa fie guvernata de un om integru. Poate par penibil sau naiv, dar indiferent cat o sa va bateti p..a voi de BOR, nu o sa puteti da jos o institutie veche de sute de ani ce reprezinta o religie veche de 2000 de ani si care, cu toate ca e corupta (ca orice institutie din Romania), e sustinuta si apreciata de majoritatea Romaniei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.