Stresul la locul de munca

Putini oameni realizeaza ca stresul la locul de munca sau din cauza locului de munca este o realitate. Depresia si stresul sunt numite „boli moderne” sau „afectiuni moderne” deoarece studii concrete despre aceste subiecte s-au efectuat doar in ultimele decenii. Desi par inca pentru multi oameni situatii neimportante, stresul duce la afectiuni grave.

Stresul este perceput de catre organism ca o amenintare. Organismul lupta impotriva stresului prin eliberarea de hormoni precum adrenalina si cortizol care accelereaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala si metabolismul. Ficatul elibereaza si el o cantitate de glucoza pentru a energiza organismul.

Pe o durata scurta de timp, acest proces nu pare sa fie unul deunator. Insa, daca stresul se prelungeste, organismul ajunge sa-si epuizeze din resurse si astfel sa se ajunga la extenuare si mai departe la slabirea sistemului imunitar.

Stresul prelungit anihileaza sistemul imunitar si astfel apar tot felul de boli si afectiuni de la functionarea slaba a ficatului, la ulcer, afectiuni de piele sau par si chiar cancer. De asemenea poate sa duca si la diabet si obezitate.

Acestea sunt insa efecte asupra partii fizice ale omului. Psihic, stresul prelungit dezechilibreaza comportamentul omului si ii afecteaza pana si personalitatea.

Stresul afecteaza psihicul in felul urmator: apar probleme de memorie; apare anxietate care duce la probleme de stomac, gen constipatie, colon iritabil, diaree. Apare de astfel si iritabilitatea, nevoia de izolare si chiar abuzul de alcool.

Stresul duce si la depresie. Pentru ca organismul si psihicul sunt mereu intr-o stare de alerta, nu mai exista o stare de echilibru. Procesele organismului nu mai functioneaza intr-un ritm normal.

Cum sa scapi de stres?

In primul rand, e necesar sa-ti analizezi viata. Pentru ca esti stresat, s-ar putea sa nu fii in locul in care iti doresti. S-ar putea sa tot fii pasuit lucruri pe care ti le doresti si astfel sa strangi frustrare.

O schimbare, oricat de mica, poate sa te ajute sa scapi de stres. Dar o schimbare in bine. Trebuie sa faci ceva pentru tine, NU pentru altii.

Incepe sa-ti asculti mai mult organismul si intuitia. Nu te forta sa faci lucruri care nu-ti plac sau care iti creeaza disconfort.

Cum sa afli daca esti stresat?

Clinicile private de neurologie sau psihologii au deobicei teste de burnout care iti pot fi de folos in a realiza daca esti sub stres continuu.

Conceptul de burn-out se refera la epuizare, la extenuare. Este momentul critic inainte sa clachezi.

Cel mai bine e sa actionezi inainte sa atingi acel punct critic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.