san-francisco-

La piata, la business sau cand trebuie sa cumperi o proprietate este foarte important sa stii sa negociezi. Insa, daca nu stii cum sa te folosesti de jocul negocierii devii un perdant pe toate liniile. Ca sa devii expert in arta negocierii trebuie sa incepi sa exersezi: negociaza la piata, la munca, negociaza cu copiii, cu partenerul de viata. Negociaza ori de cate ori ti se iveste ocazia, pentru a te antrena si a te mentine in forma. Arta negocierii nu doar ca iti va economisi niste bani ci iti va imbunatati viata si stima de sine.

De ce e importanta negocierea cand iti cumperi o casa?

La fel stau lucrurile si daca te afli in postura de a cumpara o casa si nu detii niciun as in maneca, pentru a scoate un pret bun. Drumul este mai lung si anevoios decat crezi. Pana la semnarea actelor finale si incheierea tranzactiei trebuie sa nu uiti de negociere, daca vrei sa iesi in castig.

Daca negocierea este unul dintre punctele tale forte, ai toate sansele sa-ti cumperi casa visurilor tale la un pret bun. In schimb, daca ai emotii la negociere sau nu te pricepi deloc vei avea doar de pierdut.

Atunci cand cauti casa visurilor tale pe cont propriu, lucrurile nu sunt chiar simple. Alegerea zonei, cautarea casei perfecte, obtinerea unui credit la banca, intalniri nenumarate cu agenti imobiliari, drumurile la notar sunt cei mai importanti pasi, pe care trebuie sa-i urmezi, dar pentru care nu e nevoie de prea multe competente. Ai nevoie doar de timp si rabdare. In schimb, cand trebuie sa negociezi ai nevoie de mai mult, decat atat.

Daca te confrunti cu aceasta problema si nu te simti in stare sa negociezi un pret bun al unui imobil, iti oferim cateva ponturi care iti vor fi de ajutor:

1. Apeleaza la specialisti

Nu vrei batai de cap sau nu te pricepi la negociere, apeleaza la un specialist care sa faca acest lucru in locul tau. O ruda priceputa in arta negocierii, prin prisma jobului este si ea binevenita. In acest caz nu te va costa nimic. Angajarea unui profesionist te poate costa ceva bani.

Insa, datorita experientei pe care o are, un specialist poate negocia un pret bun pentru viitoarea ta casa si nu va mai conta comisionul pe care trebuie sa i-l dai. Merita fiecare banut.

2. Nu te lasa impresionat de ceea ce vezi

Procesul de cumparare a unei case prevede mai multe etape. Dupa ce ai vizionat mai multe proprietati, urmeaza etapa in care trebuie sa iti faci o lista cu cele care te-au impresionat mai mult, pentru a face urmatoarea vizita, impreuna cu agentul imobiliar. Dupa aceea urmeaza decizia finala. In astfel de situatii, este important sa nu te lasi impresionat inca de la inceput de proprietate, poti chiar sa te folosesti de micile imperfectiuni existente in acea casa, in avantajul tau. Cum ar fi: pereti imperfecti, o amplasare intr-o zona mai putin buna, un etaj mult prea sus sau alte defectiuni vizibile in interior. Toate aceste puncte slabe, usor exagerate, te pot ajuta in negocierea pretului final.

3. Arata-i proprietarului ca ai si alte optiuni

Daca iti place cu adevarat o anumita casa incearca sa porti o discutie politicoasa cu proprietarul, prin care ii poti expune faptul ca nu te da pe spate aceasta casa, ca ai si alte optiuni mai bune. In acest fel il poti indupleca la o negociere in favoarea ta. Exista si reversul medaliei, daca acea casa are déja un pret bun si sunt interesati mai multi cumparatori de ea, e cazul sa nu insisti prea mult cu negocierea si nici sa stai prea mult pe ganduri. Pot venii altii din urma. Negocierea trebuie facuta la final. Vorba aceea: incercarea, moarte n’are.

4. Vizitati proprietatea si vara si iarna

Nu trebuie sa iei decizia dupa prima vizionare. Programeaza una si inca una, in momente diferite ale zilei, daca se poate vara sau iarna, cand se vad mai usor defectiunile si viciile unei case. Atentie, asadar, daca mergeti vara, cand afara sunt 40 de grade C, cat este de cald in locuinta, pe ce parte cardinala e situata si ce vedere are sau daca sunt probleme cu vecinii, cand se intorc seara acasa. Trebuie vizionata fiecare camera in parte. De asemenea, mare atentie la calitatea parchetului, la imbunatatirile facute, din ce cauza s-a recurs la ele si cat de veche este locuinta. Toate aceste defecte pot fi de mare ajutor la negocierea pretului final. Poti umfla putin suma, pe care trebuie sa o investesti pentru renovarea locuintei.

Asadar, chiar daca esti o persoana careia nu ii place jocul molipsitor al negocierii, cu putin exercitiu poti face cele mai bune tranzactii pentru tine si familia ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.