Medicii de familie
Medicii de familie, CNAS

Sistemul de sănătate din România a fost la sfârșitul anului trecut într-un alt impas. Medicii de familie s-au răsculat împotriva unui sistem de sănătate defect care nu aduce beneficii nici mediciilor, nici pacienților. Un număr mare de medici au amenințat cu refuzul de a reînnoi contractele cu CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Cum arată situația la început de an?

Aproximativ 30% din medicii de familie încă refuză să semneze noi contracte cu CNAS. Vestea bună este faptul că în prima săptămână din anul 2018, majoritatea mediciilor s-au prezentat la cabinete și au eliberat rețete.

Guvernul României a mai modificat o dată în anul 2016 Contractul Cadru prin care se reglementează condițiile acordării asistenței medicale prin asigurările sociale de sănătate. Atunci, noile reguli vizau gratuitatea serviciilor medicale pentru elevi și pre-școlari, s-au introdus noi tratamente și metode de diagnosticare și s-a introdus ca serviciu decontat, efectuarea de RMN la sâni cu sau fără substanţă de contrast.

Astfel, se aduc schimbări pozitive, deși minore la sistemul de sănătate. O altă problemă este faptul că ceea ce se prezintă prin contracte, reglementări și decizii nu se respectă în practică în relația serviciu medical-pacient.

Totuși, începând cu anul 2018 s-a decis ca pacienții suferinzi de o serie de boli NU mai au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a fi consultat de un specialist. Dacă suferiți de o afecțiune ce se încadrează pe următoarea listă, NU mai trebuie să luați bilet de trimitere de la medicul de familie.

Sunt 59 de afecțiuni prezentate în „LISTA cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate”, publicată de CNAS în Anexe Norme Metodologice; lista o puteți găsi în ANEXA 13 și se poate descărca ca și document.

Printre cele 59 de afecțiuni se numără diabetul zaharat, infarct miocardic, boli psihice, boli extrem de rare, epilepsia, scleroza multiplă sau afecțiuni ale copiilor cuprinși între 0 și 1 an.

Astfel, pentru cele 59 de afecțiuni, pacientul se prezintă direct la medicul specialist. Medicul specialist trebuie să informeze medicul de familie printr-o scrisoare medicală despre evoluția bolii.

Pentru orice altă informație legată de măsurile sociale de sănătate, CNAS oferă detalii pe site-ul oficial sub formă de comunicate de presă și documente legislative pe care asiguratul este încurajat să le verifice periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.