management

In ultimii ani, tarile dezvoltate au cunoscut un alt tip de management. Un management care se bazeaza pe urmatoarea idee:” daca angajatii sunt fericiti atunci si clientii sunt fericiti si compania se dezvolta in mod eficient.” Din pacate, Romania este in urma cu zeci de ani si aici.
Sunt foarte putini manageri romani care sa cultive o atitudine sanatoasa fata de angajati. Chiar si la companii cu brevet strain, daca managerul este roman, ai aproape garantat o experienta neplacuta ca si angajat.

Ore suplimentare multe, neplatite sau platite putin si cu intarzieri, zile libere care s-au strans si s-au strans dar nu te lasa sa ti le iei, weekenduri lucrate desi nu era tura ta, salariul in mijlocul crizei economice, adica un salar net care nici macar nu ajunge la salariul minim pe economie.

Ce NU au managerii romani?

In primul rand, nu au o educatie in management. Majoritatea nici macar nu au un curs de management la activ. Au fost promovati pe posturi de management asa cum se promoveaza in Romania. Intr-un sistem de mita si coruptie, bazat pe favoruri personale contra castiguri.

Trebuie sa subliniem faptul ca ne referim strict la managementul esuat si ineficient, iar daca va considerati un manager bun, nu ar trebui sa va jigneasca acest articol.

In al doilea rand, daca au o educatie in management, este o educatie tipizata si standard care de fapt le toarna procedee de management si nu cum sa „manage” o parte intr-un mod eficient.

Managementul romanesc inca ramane la mentalitatea de: „vanzarile conteaza, angajatii mai putin.” Daca pentru managerul roman conteaza doar sfarsitul lunii, adica rezultatul si nu se ingrijeste de procesul de pana la rezultat, va pierde atat din eficienta si stabilitatea angajatiilor cat si din numarul de angajati deci la final, rezultatul va fi mai slab.

Daca esti cumva un manager roman, revizuieste-ti perceptia asupra a ceea ce inseamna sa fii manager.

Nu inseamna sa fii un sef, ci sa fii un conducator de trib. Si conducatorii de trib stiau la fel de multe daca nu, mai multe decat oamenii pe care ii conducea.

Un conducator de trib stia ca singurul mod prin care sa aiba un trib puternic era ca oamenii sa ii fie sanatosi, motivati pozitiv si uniti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.