Mi se pare mie sau lumea e mai rea ca niciodata? Desigur, nu am trait toate epocile trecute dar comparand cu ziua de ieri, am asa un sentiment ca s-a mai inmultit lumea cu inca un om rau. Omul rau il voi defini in acest articol ca un om lipsit de empatie.
Permiteti-mi sa incep cu definitia cuvantului „empatie” asa cum o gasim in DEX.
Empatia este o „formă de cunoaștere a altuia, în special a eului social sau a ceva, apropiată de intuiție; interpretare a eului altora după propriul nostru eu, transpunerea noastră simpatetică în obiectele exterioare” sau tot din Dex-ulescu’ „În psihologie, desemnează un proces complex (perceptiv, intelectual, afectiv) constând în identificarea subiectului cu obiectul cunoașterii (îndeosebi o persoană) și în proiectarea stărilor proprii asupra acesteia din urmă, subiectul trăind în sine viața altuia”
Si acum sa v-o spun pe romana de balta, vorbita de toate regiunile mioritice. Empatia inseamna sa fii in stare sa te pui in locul altuia, sa intelegi problemele omului sau situatia lui, sa nu faci pe snobul sau superiorul in fata la altii pentru ca ghici ce? La sfarsit, sub pamant ne intalnim cu totii.
De foarte multe ori am intalnit oameni care se comportau dispretuitor si superior cu vanzatorii de magazine. De parca ei ar fi plebea si stimabilii clienti – lorzi si domnite.
In realitate, vanzatorul s-ar putea sa fie mai educat si mai intelept ca tine.
De ce?
Pentru ca in ziua de azi, cand nu mai exista o sita in sistemul asta prafuit, IT-isti predau limba romana, filologii lucreaza in IT, matematicienii sunt agenti de vanzare, avocatii sunt vanzatori la supermarket, sociologii mor de foame, artistii dispar in anonimat.
Asa ca, data viitoare cand mergeti la magazin/supermarket/piata sau alt spatiu comercial si va decideti sa fiti grosolani, nerabdatori si superior in fata unui vanzator, aduceti-va aminte ca acel vanzator in alt context ar fi putut sa va decida soarta. Dar el sau ea, fortati de imprejurimi trebuie sa numere restul cu grija, sa va dea pana la ultimul banut, in timp ce trei muieri urla fandosite, una isi cearta pruncu’ cu maini lipicioase si un betiv urla cu gura mare ca el e Gica, iar un alt domn care se crede sef in barlogul altuia ameninta ca da doua telefoane si vanzatorul saracu’ zboara de acolo.
Pacat, pentru ca vanzatorii erau persoane stimate si la loc de cinste prin anii 1860 si ceva.
Acum, in 2016, Romania este un peisaj frumos, de poveste, locuit de bolnavi de ignoranta, superioritate, psihoza, dereglari de comportament, depresie, stres, indiferenta, resemnare, lipsa de empatie si lipsa de responsabilitate.
As vrea sa inchei din nou, cu un proverb pe care tot il repet la toata lumea, peste tot si care sper sa intre bine in mintea romanului:
„Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!”