Ce înseamnă, mai exact, când spunem că economia unei țări nu este sănătoasă? În doar câteva cuvinte, ne referim la faptul că, în cazul ei, nu există suficient de mulți bani care să circule liber. Prin contrast, când economia merge bine și nu sunt nici un fel de probleme, o putem asemui cu un râu. Știm că apa dintr-un râu este curgătoare, adică se mișcă în permanență și se reîmprospătează mereu. Dacă râul în cauză este transformat într-un lac și nu mai primește constant apă curată, devine stagnant, apa se strică, iar plantele și peștii care îl populează pot muri și ei.

Așadar, continuând cu analogia de mai sus, economia bolnavă este una care s-a transformat într-un lac care nu mai primește apă proaspătă (bani). Este posibil ca, totuși, să mai circule ceva bani prin ea, dar nu la fel de mulți ca înainte. Dacă și acești bani ar dispărea într-o bună zi, de exemplu, atunci când toți oamenii de pe planetă ar decide să-i retragă din bănci și să-i țină la saltea fără să-i cheltuie, economia s-ar opri de tot.

Când un număr suficient de mare de indivizi țin de banii lor fără să-i mai dea pe bunuri și servicii, atunci magazinele care le vând se văd nevoite să își dea afară angajații, deoarece nu mai au cu ce să îi plătească, din moment ce nu mai vând nimic. Mai departe, fabricile care produc bunurile sau firmele care oferă serviciile, suferă și ele aceeași soartă.

Toate sectoarele unei economii sunt strâns legate între ele, iar atunci când o fabrică se închide, mai mulți oameni au de suferit, nu doar cei care au lucrat în ea. Situația poate scăpa destul de ușor de sub control și, înainte să ne dăm seama, ne trezim cu foarte mulți șomeri care nu mai primesc un salariu din cauza faptului că nu mai au un loc de muncă.

Mai puțin oameni care lucrează, mai puțini bani cheltuiți în economie. Mai puțini bani cheltuiți, profituri mai mici pentru firme. Profituri mici = dificultăți în a se menține pe linia de plutire și chiar faliment. Iată, deci, ce se întâmplă, pe scurt, când economia este bolnavă.

În zilele imediat următoare de după atacurile teroriste de la 11 septembrie, americanii erau șocați, speriați și îndurerați de cele întâmplate. Ca urmare, mulți dintre ei au evitat să mai iasă din case. Economia a început să aibă de suferit, deoarece nu mai circulau prin ea la fel de mulți bani ca înainte, din moment ce multă lume nu îi mai cheltuia.

Atunci, președintele Bush s-a adresat compatrioților săi și i-a îndemnat să iasă din nou la cumpărături, spunându-le că aceasta este una din îndatoririle lor patriotice. Aceștia l-au ascultat și, astfel, s-a evitat un dezastru economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.