In copilarie, adolescenta si varsta adulta tanara, prieteniile se creeaza in jurul experientelor comune: scoala, distractia, pasiunile comune. Daca, la aceste varste, vei petrece mult timp cu prietenii in aceleasi contexte, care va aduc impreuna, dupa varsta de 30 de ani s-ar putea sa realizezi ca aveti mai putine lucruri in comun ca inainte (lucrati in locuri diferite, aveti programe diferite, familie etc.), si ca relatiile se pot raci.
Poate ai alte prioritati si alte asteptari de la un prieten, mai mult decat sa fie gata sa iasa, spontan, in oras. Calitatea prietenilor devine mai importanta decat cantitatea, si sprijinul lor este mai semnificativ decat abilitatea lor de a face petrecerile mai interesante.
Dar, asa cum spuneam, viata ta si viata prietenilor tai pot fi destul de diferite. Asadar, cum poti cultiva relatii de prietenie semnificative dupa varsta de 30 de ani?
Iata cateva sugestii care te-ar putea ajuta:
Fiti creativi
Aceasta idee poate insemna multe lucruri – de la un simplu mesaj in timpul zilei, mici cadouri, pana la organizarea de petreceri surpriza de zilele de nastere. Puteti, de asemenea, sa gasiti noi hobby-uri de care sa va bucurati impreuna. Ce ziceti de snowboarding sau de bowling si biliard? O masa biliard la tine acasa va strange toti prietenii impreuna, fara indoiala. Astfel, veti crea amintiri impreuna, intarind relatia de prietenie.
Fiti respectuosi unii cu ceilalti
Chiar daca nu te-ai mai vazut cu un prieten de multa vreme, nu este cazul sa il/o invinovatesti pentru ca are un calendar prea plin si prea putin timp pentru tine. Bineinteles, comunica-i disponibilitatea ta si dorinta de a petrece mai mult timp impreuna – uneori uitam sa purtam conversatii importante cu cei apropiati si, desi s-ar putea sa crezi opusul, prietenii tai s-ar putea sa nu stie ce simti, de fapt. Fii flexibil/a cu planurile si, atunci cand reusiti sa va intalniti, evita sa vorbesti prea mult despre tine sau sa stai prea mult pe telefon.
Fii autentic/a
O prietenie adevarata este bazata pe autenticitate. Atunci cand esti autentic si persoana din fata ta te accepta, cu toate ciudateniile tale, stii ca ai intalnit un prieten adevarat si o persoana fata de care poti fi transparent/a si vulnerabil/a. Acest lucru iti va fi util atat in momentele mai dificile din viata ta, cat si in cele mai frumoase, pentru ca te vei putea bucura pe deplin de aventurile voastre.
Exprima-te deschis
Acest punct este legat de punctul de mai sus. Daca, in grupul tau de prieteni, te-ai obisnuit sa taci mai mult decat sa vorbesti, sa iti inghiti cuvintele si opiniile, este cazul sa reevaluezi. Nu este sanatos si nici placut sa treci prin asa ceva asa ca ar fi benefic sa te intrebi de ce se intampla acest lucru. Este din cauza ca grupul sau o persoana anume nu iti primeste gandurile si opiniile, te critica sau te injoseste? Atunci este cazul sa pui niste limite ferme. In schimb, daca prietenii tai te indeamna sa te deschizi mai mult dar nu ai curaj, trebuie sa lucrezi la a te simti mai confortabil in propria piele.