redirectioneaza 2% din impozitul pe venit

Majoritatea dintre dumneavoastra ati auzit cel putin odata la televizor, la radio sau in presa scrisa si cea online despre donarea a 2% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit cu scopuri caritabile.

Multi dintre dumneavoastra poate au si facut acest lucru demn de respectat si laudat, dar in continuarea acestui articol vom scrie  pentru cei care doresc sa se informeze despre cum pot aloca acesti 2% si ce reprezinta ei de fapt.

Ce reprezinta acesti 2% din impozitul pe venit?

Fiecare salariat legal din Romania primeste de la angajatorul sau un salariu brut, adica cel care este specificat in contractul de munca si un salariu net, cel care il primim numerar sau se vireaza in contul bancar. Ei bine cum toti bine stim intre acestea doua exista o diferenta, acesta diferenta repezentand impozitul pe care anagajatorul il plateste la stat.

Legea 571/2003 prevede ca din acest impozit avem posibilitatea ca 2% din acestia ( care oricum s-ar fi virat statului si cu toti stim, cel putin pana acum, cat de bine „administreaza” statul bugetul) sa ii directionam catre o asociatie, fundatie, organizatie sindicala, patronat, partid politic, asociatie de proprietari pe scurt catre orice organizatie non-profit.

Ce trebuie sa fac pentru a redirectiona  acesti 2% din impozitul pe venit?

Acest lucru este foarte simplu si nu va ia decat cateva minute pentru completarea unui formular standard si depunerea lui, ori personal ori prin posta.

Primul pas este sa completezi Formularul 230, daca in 2014 ai venituri numai din salarii, sau Formularul 200, daca in 2015 ai realizat si alte venituri din salarii sau activitati independente sau numai din activitati independente.

Descarca Formuarele necesare de pe site-ul ANAF: Fomular 230 sau Formular 200

Al doilea pas este sa trimiteti formularul la Administratia Financiara de care apartii pana la 25 mai 2015. Puteti face putina miscare depunand acest formular personal la sediile Administratiilor ( daca nu stiti unde se afala puteti afala adresele de pe sediul ANAF la urmatorul link ), sau va puteti duce la cel mai apropiat sediu postal si trimite o scrisoare de recomandare.

Este bine de stiut  ca acesta suma nu reprezinta o donatie sau o sponsorizare  si nu implica nici un cost din partea dumneavostra, decat satisfactia de a face un lucru BUN.

Va recomandam sa indemnati cati mai multi colegi de servici sa faca acelasi lucru deoarece aceste sume, individual nu sunt mari, dar cumulate poate insemna o speranta sau un ajutor pentru cineva in suferinta.

Unde redirectionam cei 2% din impozitul pe venit?

In formularul depus la Administratia Financiare trebuie sa completam denumirea, codul de indentificare fiscala si contul bancar al organizatie non-profit, date care le gasim contactand organizatia unde vrem sa redirectionam cei 2% .

In Romania la ora actuala sunt foarte multe organizatii non-profit care au ajuns sa faca foarte mult bine in domenii foarte diverse.

Personal va recomand sa sprijiniti construirea primului centru medical independent de oncologie si hematologie pediatrica din Romania (de aici puteti lua si formularul 203 cu datele organizatiei), dar desigur sunt foarte multe organizatii care merita toate atentia nostra:  www.salvaticopiii.ro , SMURD , Fundatia Cultural Umanitara SO.SI.SE.SA. , Asociatia Copii Suflete Sperante, Fundatia Umanitara Dreptul la Viata, www.crucearosie.ro, HOSPICE Casa Speranței ( http://www.hospice.ro ) si multe altele.

Sunt asa de multe incat nu le putem enumera pe toate aici , dar daca simtiti nevoia sa amintiti alte organizatii o puteti face lasand un comentariu  mai jos.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.