Viza Schengen este documentul eliberat de autoritatile competente partii interesate pentru a vizita sau pentru a calatori catre si in interiorul spatiului Schengen. Spatiul Schengen este format din 26 de tari, care au fost de acord sa permita libera circulatie a cetatenilor lor in cadrul acestui domeniu, ca intr-o singura tara.
Dintre cele 26 de tari obligate prin Acordul Schengen, 22 fac parte din UE, iar celelalte 4 fac parte din EFTA. Zona Schengen cuprinde majoritatea tarilor europene, cu exceptia Regatului Unit si tari precum Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru si Irlanda. Cu toate acestea, exista tari care nu fac parte din UE, precum Norvegia, Islanda, Elvetia si Liechtenstein, insa fac parte din spatiul Schengen si aplica politica de libera circulatie.
Cine are nevoie de o viza Schengen?
Dupa semnarea Conventiei Schengen la Luxemburg, in 1990, printre cele 22 de state membre ale Uniunii Europene si cele 4 state membre ale EFTA, conceptul de libera circulatie a inceput sa fie pus in aplicare doar la 5 ani, permitand populatiei din anumite tari membre sa calatoreasca liber si sa inceapa o viata in oricare dintre aceste tari.
Zona Schengen cuprinde in prezent cele mai multe dintre tarile europene cu o exceptie facuta pentru Regatul Unit si tarile care in urmatoarea perioada vor face parte din acest acord (Romania, Bulgaria, Croatia, Cipru si Irlanda).
In cazul oricaror amenintari, indiferent de cetatenie, autoritatile competente sunt predispuse sa efectueze un control in orice zona de frontiera. In caz contrar, orice persoana, indiferent de nationalitate (este vorba despre orice cetatean al tarilor membre ale zonei Schengen), poate sa treaca frontierele internationale, fara a fi realizate controale.
Pentru a se deplasa in una sau mai multe dintre tarile din zona Schengen, astfel cum am mentionat mai sus, trebuie sa se aplice pentru o viza Schengen la ambasada / consulatul desemnat. Exista anumite cerinte similare la fiecare ambasada / consulat care trebuie sa fie indeplinite in vederea urmaririi aplicarii.