In articolul de astazi vorbim despre importanta unui audit website. Ce este un audit website, de ce ai nevoie de el si care sunt rezultatele pe care le poate aduce un asemenea proces. S-ar putea sa te surprinda.
Exista o lumea intreaga in spatele unui website. Intreaga magie care fac placuta experienta unei cumparaturi online sau a unei lecturi placute de vineri seara este intretinuta de o armata de componente si configurari, atent unite sub umbrela unui limbaj de programare. Iar daca nu stii despre aceasta lume, inseamna ca echipa de mentenanta isi face treaba cum trebuie.
Dar, inainte de a face lucrurile sa se intample, trebuie sa stii ce trebuie sa faci. Iar in lumea vasta a internetului rolul unei expertize tehnice este preluat de catre audit website.
Ce presupune un audit website?
Un audit website presupune testarea diversilor parametri din spatele unui website, cu ajutorul unor unelte specifice. Iata cateva din lucrurile care sunt masurate in cadrul unui audit:
- Viteza de incarcare a site-ului, pagina cu pagina, imagine cu imagine, litera cu litera.
- Calitatea indexarii cat si a pozitiei in cadrul motoarelor de cautare.
- Crearea si optimizarea bazelor de date.
- Analiza UI (User Interface) – practic se analizeaza pagina pe care o vede in mod direct vizitatorul/utilizatorul.
Care sunt beneficiile unui audit website?
Cu atat de multe lucruri care sunt analizate in cadrul unui audit website facut de catre o firma profesionista, este de asteptat ca si solutiile si rezultatele sa fie la fel de numeroase. Iata doar cateva dintre ele:
- In primul rand, rolul unui audit este de constientizare. O constientizare a punctului in care se afla site-ul tau respectiv a posibilitatii de crestere. Iar, cu o nota primita de la profesionisti, cu siguranta te poti baza pe faptul ca tema primita merita facuta.
- Poti evita situatii neplacute sau chiar catastrofale. Este posibil ca site-ul tau sa se indrepte intr-o directie gresita, dar intr-un ritm prea lent ca sa iti dai seama. O vizita la doctor poate depista prematur orice problema, iar operatiunea in cazul de fata se numeste audit.
- Page Rank and Authority. Stiu, acesta este un concept ce tine de SEO, dar fara un audit si fara o monitorizare constanta nu poti sti daca pagina ta se va mentine pe prima pagina de cautare din Google si pentru urmatoarea perioada. Exista blog-uri intregi dedicate conceptului de SEO, dar audit-ul este esential pentru a determina starea site-ului tau.
Cat ma costa un audit website?
Majoritatea firmelor de profil nu iti vor cere bani pentru un audit, atata timp cat este vorba despre un audit rezonabil si nu vorbim despre site-uri foarte mari. Doar ca, ca si regula de bun simt, un audit este o consultatie pe care o faci la o firma specializata, de aceea se recomanda sa mergi in continuare pe mana acelei firme.
Pentru ca, orice firma care ofera servicii de audit website este o firma care ia lucrurile in serios. O firma care mai intai masoara si vine cu un plan concret, pe cifre, inainte de a stabili un pret. Pentru ca fiecare website este unic si are nevoie de un plan personalizat.
Ce mai trebuie sa stiu despre audit?
Daca nu ai un contract pe perioada nedeterminata in ceea ce priveste serviciile de mentenanta si digital marketing, atunci se recomanda sa faci un audit periodic al site-ului tau.
Lucrurile mereu sunt in schimbare, iar in lumea tehnologiei ceea ce este relevant astazi poate deveni antichitate maine.