Cazurile de scleroza multipla ar putea fi stopate in intregime in urmatorul deceniu, spun cercetatorii in urma unor descoperiri stiintifice ce deschid noi drumuri spre oprirea in intregime a acestei boli
- Oamenii de stiinta sustin ca o noua varietate de medicamente vor ajunge in stadiile finale ale studiilor deja din 2025.
- Anul acesta s-au intamplat noi descoperiri in materie de medicamente ce scad cu succes glicemia si colesterolul
- In momentul de fata doar medicamentele ce sunt la dispozitia celor ce sufera se axeaza pe ameliorarea simptomelor
O serie de descoperiri stiintifice a indemnat expertii sa denumeasca anul 2019 ca perioada cea mai semnficativa si interesanta care s-a intamplat vreodata cand vine vorba de tratamentul acestei boli.
Cercetatorii sustin ca o noua varietate de medicamente pentru cei ce sufera de aceasta boala debilitanta se va afla deja in stadiile finale ale studiilor la inceputurile lui 2025.
Scleroza multipla afecteaza aproximativ 100,000 de oameni in Marea Britanie, cu cate 14 noi pacienti fiind diagnosticati zi de zi, sustin statisticile de la MS Society.
Daca e sa vorbim de Statele Unite, aproape un milion de oameni traiesc cu aceasta boala, dupa datele oficiale de la National Multiple Sclerosis Society.
La nivelul anului 2016 conform acestui studiu, in Romania erau aproximativ 7500 de pacienti cu SM, dintre care 5000 au boala activa. In fiecare an sunt diagnosticate in jur de 965 de cazuri noi si anual 74 pierd lupta cu acesta boala.
Conform aceluiasi studiu in ceea ce priveste evolutia numarului de pacienti cu SM in Romania intre anii 2018-2028 se estimeaza urmatoarele:
- Accesul general al pacienților cu SM din sistemul public va crește in mod progresiv de la 64% la 80% în urmatorii 10 ani;
- Accesul la programul național va creste de la 74%, cu 1% pe an, plafonandu-se la 85%;
- Incidenta va scadea de la ~5/100.000 de locuitori la estimarile epidemiologice de 1,7 / 100.000 locuitori pana in 2020;
- Prevalența SM va creste cu aproximativ 2% anual, in concordanta cu tendintele globale;
- SM va ramane o boală rara in România (prevalența sub 50/100.000);
- Mortalitatea este ajustata in functie de cresterea prevalentei;
Aceasta boala, care loveste de doua ori mai multe femei decat barbati, deterioreaza nervii din corp, ducand la pierderea mobilitatii, probleme cu vederea, oboseala si dureri.
Momentan nu exista nici un fel de leac, toate tratamentele axandu-se pe ameliorarea simptomelor si prevenirea recidivelor.
Acest lucru inseamna insa ca o data ce boala incepe sa progreseze in organismul unei persoane, nu exista nimic ce sa ii poate puna capat, sa ii opreasca de la a deveni mai invalizi.
Profesorul Alan Thompson, consultant in neurologie si capul departamentului de International Progressive MS Alliance, sustine ca in ultimul deceniu s-au facut progrese semnificative in tratarea sclerozei multiple, insa ramane totusi un gol imens in gasirea de tratamente pentru stadiile mai avansate ale bolii.
In momentul de fata, pentru prima data, comunitatea de cercetatori internationali s-au intrunit si s-au aliniat pentru a gasi o solutie in oprirea bolii si cu o crestere dramatica in investitii, am putea sa schimbam radical vietile oamenilor.
„Scleroza multipla este neobosita, dureroasa si lasa oamenii invalizi, insa multumita cercetarilor ce imbunatatesc intelegerea noastra asupra bolii, suntem momentan capabili sa dezvoltam strategii care ataca boala in feluri noi si diferite – incluzand tratamentele de regenerare a mielinei si cele neuroprotectoare- cu scopul principal de a stopa in intregime scleroza multipla.”
„Aceasta este cea mai semnificativa si interesanta perioada pe care am vazut-o vreodata in materie de tratamente pentru boli neurologice.”
Mai devreme in acest an cercetatorii au descoperit o noua modalitate de a regenera mielina – stratul gras ce inconjoara nervii, stratul ce este distrus de catre scleroza.
In cadrul sclerozei, sistemul imunitar ataca mielina, lasand nervii incapabili sa transmita sau sa primeasca eficient mesaje.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au testat pe rozatoare medicamentele ce duc la scaderea glicemiei, metformin, timp de trei luni.
In urma tratamentului, au separat stratul de mielina de catre nervii din creierul animalelor. Rezultatele au fost descrise ca fiind spectaculoase si au aratat ca mielina distrusa din creierul sobolanilor a fost refacuta aproape in intregime dupa doar trei saptamani de tratament cu metformin.
O alta descoperire esentiala a fost cea a tratamentelor care pot proteja nervii de la distrugere.
Acest tratament include folosirea medicamentelor ce reduc colesterolul, cunoscute sub denumirea de statins. Acestea sunt momentan in stadiul de teste in ceea ce este cel de-al doilea cel mai mare studiu pentru scleroza multipla secundar progresiva.
Acest proiect de 6 milioane de lire, ce va fi finantat de catre NHS, Institutul National de Cercetari si de catre Societatea de Scleroza Multipla, aduce speranta unui prim tratament eficient pentru pacientii ce sufera de scleroza forma secundar progresiva – un grad avansat al acestei boli.
In stadiile initiale, pacientii observa de obicei ceea ce se poate numi o forma recurent-remitenta a sclerozei unde boala devine din ce in ce mai dura, se stabilizeaza apoi si incepe din nou procesul.
Aproximativ jumatate din acesti pacienti dezvolta Scleroza Multipla forma secundar progresiva intre 15-20 de ani.
In acest stadiu nu mai exista nici o pauza in progresul bolii si in declinul pacientilor si incep sa piarda progresiv functiile musculare si devin invalizi.
Oamenii de stiinta ce spera sa opreasca boala in urmatorul deceniu s-au alaturat unui apel de Stop MS (oprirea a sclerozei multiple) de catre Societatea de Scleroza Multipla, care are ca scop strangerea de 100 milioane de lire pe parcursul unei perioade de 10 ani pentru a accelerea noile cercetari.
Profesoara Anna Williams, experta in neurologie regenerativa in cadrul centrului de societate de scleroza multipla la Universitatea Edinburgh, sustine ca acest angajament de 10 ani nu trebuie tratat cu lipsa de importanta.
Ea a adaugat ca „scleroza multipla este o boala serioasa care poate ajunge sa afecteze diferite aspecte ale vietii tale si acest Stop Sclerozei Multiple poate aduce speranta imensa milioanelor de oameni care sunt afectati.”
„Pentru ca o organizatie nationala de caritate si oamnei profesionali, cum sunt eu, sa poata sa vina in fata si sa sustina ca, credem ca boala poate fi oprita, trebuie sa fim capabili sa ne tinem de aceasta promisiune.”
Acest apel de Stop Sclerozei Multiple se lanseaza oficial in aceasta saptamana, cu o campanie majora de publicitate.
Banii care vor fi stransi vor fi folositi pentru noi cercetari si teste in cadrul clinicilor de scleroza multipla, care sunt momentan dezvoltate de catre oameni de frunte din clinica si oameni de stiinta ce au fost adusi laolalta de societatea de scleroza multipla.
Studiul va permite cercetatorilor sa testeze mai multe posibile medicamente in acelasi timp, salvand astfel atat bani cat si timp.
Nick Moberly, CE in cadrul Societatii de Scleroza Multipla, sustine ca „cercetarile ne-au adus intr-un punct critic, si putem astfel intrevedea un viitor in care nimeni nu trebuie sa isi faca griji din cauza sclerozei multiple si a agravarii acesteia.”
„Acest lucru inseamna ca nu va trebui sa se traiasca cu teama ca se va ajunge la scaun cu rotile sau la o zi in care se va pierde independenta in intregime.”
„Comunitatea de Scleroza Multipla de peste tot in lume se intruneste pentru a ne ajuta sa atingem telul nostru ambitios de a opri scleroza multipla. Insa trebuie sa actionam in acest moment, deoarece oamenii afectati de scleroza multipla nu pot astepta.”
Articol preluat de pe: www.dailymail.co.uk
Sursa poza: www.medicalnewstoday.com
Mai multe info despre scleroza multipla: https://ro.wikipedia.org/wiki/Scleroză_multiplă
Cat de mult conteaza asemenea stiri pentru moralul celor care sufera de acesta boala. Sper ca aceste descoperiri stintifice sa ajunga la maturitate si sa gaseasca intradevar un TRATAMENT nu doar alte moduri de a cheltuii mii si sute mii de euro pe injectii…