Aparatul dentar: tot ce trebuie să știi

Utilizat pentru corectarea anomaliilor de formă și de poziție a dinților, aparatul dentar poate ajuta la îmbunătățirea semnificativă a aspectului danturii și a sănătății orale.

În prezent, purtarea unui aparat dentar este complet nedureroasă, iar influența sa asupra obiceiurilor de igienă orală sau de alimentație este una redusă. Viața cu un aparat dentar presupune vizite regulate la medicul ortodont și o atenție deosebită în îngrijirea danturii și a aparatului dentar.

Câte tipuri de aparate dentare există?

Există mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Cele mai utilizate aparate dentare sunt cele fixe, confecționate din material ceramic sau metalic, împreună cu aparatele dentare Invisalign, realizate cu ajutorul tehnologiei avansate de imagistică 3D, care pot fi îndepărtate pentru efectuarea periajului dentar sau înainte de consumul de alimente. Există, de asemenea, aparate dentare fixe confecționate din safir, mai estetice decât cele metalice sau ceramice, cât și aparate dentare linguale fixe Incognito, confecționate din aliaje de aur și plasate pe partea anterioară a dinților, pentru a nu putea fi observate de către alte persoane.

Un alt tip de aparat dentar, utilizat preponderent la copii, este aparatul dentar mobil, care, după cum indică și denumirea sa, este mobil, așadar poate fi îndepărtat fără a fi necesară vizita la ortodont. Aparatul mobil este în general un aparat dentar copii deoarece ajută la modelarea danturii și a elementelor osoase și musculare aflate în dezvoltare, nefiind în general utilizat pentru remedierea unor probleme grave de aliniere a dinților, ci doar a unor anomalii minore, comune la copii sau adolescenți. Datorită flexibilității oferite, aparatele mobile pot fi preferate și de către adulți, însă utilizarea lor în detrimentul altor tipuri de aparate trebuie discutată cu medicul ortodont.

Ce avantaje oferă un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu este recomandat doar pentru îmbunătățirea aspectului danturii, ci și terapeutic, pentru obținerea unei ocluzii corecte și pentru eliminarea unor potențiale probleme de vorbire, facilitate de alinierea incorectă a dinților. În plus, aparatul dentar reduce riscul de apariție a cariilor și a afecțiunilor orale, împiedică eroziunea dentară și previne leziunile dentare.

Unde poate fi efectuat tratamentul ortodontic?

Repoziționarea dinților pe arcadele dentare, pentru corectarea spațierilor, a înghesuirilor dentare sau a altor probleme de aliniere existente, se realizează întotdeauna într-un cabinet stomatologic care oferă servicii de ortodonție. Alegerea cabinetului stomatologic este extrem de importantă, atât pentru un control de rutină, cât și pentru tratamentul ortodontic. Așadar, dacă vă doriți să alegeți în mod particular un cabinet stomatologic Bucuresti, asigurați-vă că acel cabinet oferă tratamente ortodontice cu tipul de aparat dentar dorit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.