7 activitati ce ajuta copilul sa se dezvolte

Joaca este baza dezvoltarii copilului in ce priveste limbajul, inteligenta emotionala, creativitatea, logica, dar si stima de sine. Din punct de vedere stiintific, joaca poate fi descrisa ca orice activitate distractiva, fara un scop precis, spontana, care implica copilul in mod activ, si care contine elemente imaginative. De asemenea, este destul de importanta varietatea, astfel incat creativitatea si imaginatia copilului sa fie stimulate.

Iata, mai jos, 7 activitati ce vor ajuta copilul sa se dezvolte prin joaca:

1. Joaca cu nisip

Nisipul este un element foarte util in joaca copiilor. Pentru ca este solid si, totusi, are proprietati similare cu ale unui lichid (de exemplu, „curge” cand este turnat intr-un recipient), iar consistenta lui poate fi schimbata adaugand apa, copilul are la dispozitie o diversitate de texturi cu care se joace. Actiuni precum sapatul, framantatul, construitul cu nisip dezvolta simtul logic si coordonarea. Daca se joaca impreuna cu altii, copilul va invata si sa imparta lucrurile cu ceilalti, sa lucreze in echipa, sa negocieze etc.

2. Joaca cu apa

Similara cu joaca cu nisip, joaca cu apa ii ofera copilului oportunitatea de a se familiariza cu concepte precum volumul si modul in care se comporta lichidele. Joaca cu apa poate imbunatati coordonarea ochi-mana dar si forta fizica.

3. Mersul pe trotineta

O trotineta copii poate fi folosita de la o varsta destul de frageda. Mersul pe trotineta imbunatateste coordonarea, echilibrul, ofera multiple beneficii pentru sanatatea fizica si mentala, si il invata pe cel mic ca miscarea poate fi distractiva si benefica.

4. Dansul si cantatul

Cantatul ajuta la formarea limbajului, la dezvoltarea ritmului si a abilitatii de a asculta si a interpreta sunete, cuvinte, si propozitii. Dansul il va ajuta sa dezvolte forta fizica, coordonare, si flexibilitate.

5. Joaca in natura

In ziua de azi multi copii se joaca, in general, mai mult in casa sau pe suprafetele speciale din parcurile pentru copii. Insa joaca in natura ii ofera mai multe oportunitati de dezvoltare – copilul va avea ocazia sa observe natura, sa dezvolte respectul pentru aceasta, dar si curiozitate si independenta. Joaca in natura este, de asemenea, benefica pentru sanatatea fizica.

6. Joaca cu blocuri de lemn, puzzle-uri si obiecte de diferite forme

Joaca cu acest tip de obiecte va fi intotdeauna distractiva pentru ca cel mic poate experimenta cu ele destul de mult. Beneficiile sunt multiple: de la recunoasterea diferitelor forme, culori, si marimi, la dezvoltarea gandirii spatiale si a logicii, a coordonarii, si a abilitatii de a ordona obiectele dupa diferite criterii.

7. Alergatul, saritul, cataratul

Probabil ai vazut adesea alti parinti oprindu-si copiii din alergat, sarit, sau catarat. Poate tu insati/insuti esti un astfel de parinte.

Aceasta actiune este de inteles atunci cand cel mic se poate rani insa este bine de stiut ca activitatile de mai sus il invata sa isi asume riscuri, sa invete din propriile greseli, sa dezvolte rezilienta si perserverenta, precum si abilitatile motorii.

Sursa Imagine Sigmund / Unsplash

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.