Principala problemă a sistemului de învățământ din orice țară, nu doar din România, este aceea că nu prea se mai predă economie așa cum ar trebui. De acord, există și multe alte materii și subiecte de studiu pe care trebuie să le aprofundăm, iar timpul de care dispunem pentru a face acest lucru este foarte scurt. Ca atare, tindem să prioritizăm ceea ce ne interesează mai mult și să trecem cu ușurință peste alte informații pe care nu le considerăm prea importante.
Totuși, în ziua de astăzi, nu este recomandat să nu știm chiar mai nimic despre economie, aceasta fiind o arie de studiu care ne poate ajuta mult în viața de zi cu zi, în special la alcătuirea bugetului personal. În afară de asta, dacă ne pricepem cât de cât la acest subiect, ne putem da cu ușurință seama când politicienii ne spun adevărul despre situația economică a țării noastre și când preferă să tacă în legătura cu ea. Orice economie capitalistă are 3 lucruri de bază. Primul este legea cererii și a ofertei, al doilea este progresul prin automatizare și, în final, avem și piedicile pe care le pune guvernul în calea economiei.
1. Legea cererii și a ofertei
Unul dintre cele mai fundamentale lucruri ale unei economii este legea cererii și a ofertei. Conform ei, când bunurile sau serviciile sunt abundente, prețul lor este mai mic. Invers, când ele sunt mai rare, prețul lor crește. Orice tip de tentativă de control al prețului poate afecta întreaga economie. Spre exemplu, o astfel de strategie s-a abordat în anii 70 în America, atunci când a fost criza de combustibil.
Din cauza faptului că s-a încercat un control strict al prețurilor benzinei, s-au creat cozi lungi la pompă și a apărut și un sistem prin care proprietarii de benzinării semnalau, prin intermediul unor steaguri, dacă mai au sau nu carburant la pompe, înștiințându-i, așadar, pe clienți de acest lucru. Pe lângă asta, au apărut și situații în care oamenii nu mai puteau cumpăra deloc carburant, nici chiar dacă aveau nevoie de el, în anumite zile ale săptămânii.
2. Progresul prin automatizare
Ați auzit, probabil, destul de frcevent cum oamenii încep să fie înlocuiți de mașinării în uzine sau fabrici. Acestea preiau îndatoririle noastre și fac munca grea în locul nostru, fără să se plângă, fără să facă pauză, fără să aibă nevoie de mâncare sau de odihnă. Pe de-o parte, nu este deloc corect ce se întâmplă, deoarece, odată cu utilizarea acestor mașinării, mulți oameni își pierd locurile de muncă. Pe de cealaltă, este un lucru bun, pentru că ele reprezintă automatizarea, iar automatizarea duce la progres.
Gândiți-vă numai cum era viața în anii 1800, când nu exista automatizarea, față de cea din zilele noastre. Apoi, gândiți-vă la ce s-a întâmplat pe urmă, cu toți telegrafiștii, fierarii sau distribuitorii de gheață, odată cu apariția mașinăriilor care le-au luat locul. Ei au rămas fără job din cauza automatizării, dar, în mod ironic, tot ea este responsabilă și pentru crearea unor noi locuri de muncă pe termen lung.
Un bun exemplu în acest sens este apariția automobilului. Poate că fierarii au fost scoși din joc, nemafiind nevoie de serviciile lor, dar au apărut, în același timp, multe alte locuri de muncă. Computerul a înlocuit și el multe persoane, dar credeți că este un câștig sau o pierdere pentru economie? Ar mai fi și alte exemple de menționat, dar, cum nu avem timp să le amintim pe toate, trebuie să tragem o concluzie: automatizarea reprezintă progres și oportunitate și, în final, creează mai multe joburi decât înlocuiește.
3. Guvernul și piedicile sale
Indiferent de ce-ar spune, guvernele pun mai multe piedici economiei decât s-o ajute. Tot ceea ce știu ele mai bine să facă este să le ceară oamenilor biruri. Un guvern nu prea are motive să fie eficient (deși ar trebui), pe când o afacere privată, da. Guvernul nu poate fi eliminat de către un competitor (pentru că nu are, spre deosebire de o firmă). Prin urmare, el nu aduce nimic util economiei și nici nu poate fi considerat un activ în acest caz.
Când el se mărește și nu contribuie cu nimic la creșterea economiei, devine un fel de piatră de moară. Pentru ca o economie să crească, trebuie micșorat guvernul și trebuie să li se permită afacerilor să înflorească, fără a li se pune bețe în roate prin taxe și impozite.