Daca ti-ai cumparat recent o bicicleta de fitness sau daca mergi la sala si nu stii ce tipuri de antrenament poti sa faci pe un astfel de aparat, in articolul de mai jos vei gasi cateva idei de antrenament care sa te scoata din impas.
Iata, asadar, fara alte introduceri, care sunt cele trei variante de antrenament la bicicleta de fitness pe care ti le propun:
1. Ritm sustinut
Destinat in special atletilor sau sportivilor cu experienta, acest tip de antrenament presupune sa pedalezi la o intensitate moderata, timp de doua minute si apoi sa te odihnesti alte trei minute.
Odata ce ti-ai revenit, mai executa opt repetari in acelasi ritm. Scopul tau in acest antrenament este sa atingi ritmul cardiac maxim, iar asta se intampla dupa aproximativ 60-90 de secunde de efort intens. Antrenamentele care presupun atingerea ritmului cardiac maxim te ajuta sa tonifici musculatura si sa cresti viteza maxima de sprint.
De asemenea, atunci cand te antrenezi in aceasta zona de efort, arzi cele mai multe calorii, insa cele provenite din grasimi sunt intr-un procent de maxim 10%. Avand in vedere efortul intens pe care il presupun, antrenamentele care vizeaza atingerea efortului cardiac maxim nu sunt indicate incepatorilor sau persoanelor care nu sunt sigure de sanatatea lor, acestia trebuind sa consulte un medic inainte de a executa aceste antrenamente pentru bicicleta de fitness.
2. Sprint
Unul dintre cele mai cunoscute si executate tipuri de antrenament la bicicleta de fitness, sprintul, presupune sa pedaleazi timp de 20 de secunde cat de repede poti, apoi sa te odihnesti 10 secunde.
Dupa ce te-ai odihnit, mai repeta ciclul de 10 ori (20 sec. sprint si 10 sec. pauza), asta reprezentand primul set. Odata ce ai terminat de executat toate repetarile pentru primul set, ia pauza timp de 3-5 minute.
Dupa ce ti-ai recapatat suflul, reia miscarea si mai executa doua seturi din acest antrenament special creat pentru biciclete de fitness. Acest tip de antrenament este ideal pentru cei care adora ciclismul sau sesiunile de alergat.
In afara de faptul ca iti vei creste rezistenta, prin aceste miscari vei reusi sa iti antrenezi si genunchii pentru un efort mai intens, cum ar fi cursele de ciclism montan sau participarea la vreun maraton.
3. Antrenament pe intervale
Acest tip de antrenament se executa in mai multe intervale de intensitate, dupa cum sugereaza si denumirea acestuia. Incepe prima etapa pedaland cat de repede si intens poti, pentru 15 minute. Ia o pauza de 3 minute si apoi incepe sa pedalezi din nou, la viteza maxima, timp de alte 10 minute. Ia din nou pauza timp de 3 minute. Ultima etapa presupune sa mai pedalezi timp de 5 minute, folosindu-te de ultimele resurse fizice care ti-au mai ramas.
Asadar, fie ca vrei sa slabesti sau pur si simplu sa iti imbunatatesti rezistenta si viteza (mai ales daca esti pasionat de alergare sau ciclism), poti opta cu incredere pentru astfel de antrenamente. Le poti include in antrenamentele tale obisnuite de la sala sau le poti executa in zile separate, cand simti nevoia sa mai renunti la greutati.