Sportul, de orice fel, este benefic pentru sanatate, asta e clar. Cu toate acestea, daca il practici in exces, risti sa ai parte si de neplaceri, nu doar de avantaje.
Una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face un sportiv, incepator sau nu, este sa se antreneze in fiecare zi, cat de mult si repede poate, in speranta ca asa isi va creste forta si rezistenta. Insa nu poti face asta fara un plan. Trebuie sa o iei gradual, putin cate putin, si in final vei vedea si rezultatele. In caz contrar, nu faci altceva decat sa te epuizezi, poate chiar si sa te ranesti.
Asadar, revenind la subiect, iata cum poti sa te refaci dupa un antrenament dificil, astfel incat sa nu ramai cu sechele pe viitor.
1. Odihneste-te
Daca iti fuge gandul imediat la canapeaua confortabila, revino la realitate. Este vorba de odihna activa aici, asa ca nu te lasa pe o ureche. Indicat este sa faci cateva exercitii de stretching sau sa alergi putin pe banda de alergat si sa mananci ceva astfel incat sa iti refaci nivelul de proteine si carbohidrati.
2. Fii atent la alimentatie
Asa cum spuneam si mai sus, alimentatia este extrem de importanta in procesul de recuperare dupa un efort intens. Trebuie sa fii atent mereu la ceea ce mananci, astfel incat sa fii mereu plin de energie, iar organismul tau sa isi ia din alimentatie toate resursele de care are nevoie.
Revenind la masa de dupa antrenament, aceasta trebuie sa contina intre 30 si 90 grame de carbohidrati si aproximativ 30 grame de proteine, astfel incat sa refaci rezervele de glicogen din muschi. In timpul efortului intens muschii folosesc glicogenul drept combustibil si este normal ca nivelul acestuia sa scada. Asadar, pentru a le da muschilor ocazia sa se refaca, nu uita sa mananci in maxim 30 de minute de la finalizarea antrenamentului.
3. Nu exagera
Cu totii avem momente cand simtim ca am putea muntii din loc, insa organismul nostru nu este de fiecare data de acord cu asta. Atunci cand ai tendita sa te supra antrenezi, aminteste-ti ce efecte negative poate avea asta asupra corpului tau si nu numai. Muschii isi vor pierde din elasticitate si risti sa te accidentezi mai usor, vei suferi schimbari bruste de dispozitie din cauza nivelurilor oscilante de hormoni, si asa mai departe.
Asadar, ca o concluzie, fii atent la semnalele pe care ti le trimite organismul si fa totul cu masura. Antreneaza-te de maxim 4 ori pe saptamana, ai grija la ce mananci, relaxeaza-te si invata sa te bucuri de viata.
De asemenea, atunci cand simti ca antrenamentele au devenit prea solicitante, nu ezita sa le modifici sau le inlocuiesti cu exercitii usoare care te pot mentine in forma fara sa te epuizeze.
Si nu in ultimul rand, daca te-ai accidentat sau nu poti sa iti revii dupa un episod de suprasolicitare, nu ezita sa consulti un medic.