Odată ce ai desfăcut pachetul sau borcanul de cafea, asigură-te că îl depozitezi corespunzător pentru ca aceasta să își păstreze aroma intactă. Cafeaua urăște cel mai mult oxigenul, lumina, căldura și umezeala, deci trebuie să o păzești de acești ”dușmani” dacă vrei să te bucuri mai mult timp de aroma ei.
Păstrarea cafelei în frigider nu este, de asemenea, o alegere bună, contrar multor sfaturi care susțin asta. Cafeaua atrage foarte repede mirosurile și cu siguranță nu vrei ca următoarea ceașcă de cafea pe care o savurezi să aibă gust de ciorbă, tocăniță sau ce mai ai tu prin frigider.
Cel mai bine este să păstrezi cafeaua fie într-un borcan etanș, fie în pachetul bine închis într-un dulap, ferită de lumină și umezeală.
Iată și alte sfaturi utile despre depozitarea corectă a cafelei:
1. Păstrarea cafelei în congelator
Sunt numeroase voci care recomandă acest lucru și, chiar dacă nu este un lucru rău, nici extraordinar nu este. Dacă vrei, totuși, să îți păstrezi cafeaua în congelator, optează pentru un recipient pe care să îl închizi etanș.
De asemenea, nu îți recomand să păstrezi cafeaua mai mult de 30 de zile în congelator și să nu o recongelezi după dezghețare. În plus, dacă ai scos recipientul de la congelator și l-ai desfăcut, chiar dacă nu s-a dezghețat, nu e recomandat să îl pui înapoi. Dacă vei face asta de prea multe ori, cafeaua își va pierde din aromă și calități.
2. Depozitarea boabelor de cafea verde
Cafeaua verde este mult mai ușor de depozitat și se menține mai bine decât cafeaua prăjită. Dacă sunt depozitate corespunzător, acestea își pot păstra calitățile chiar și timp de un an.
Boabele de cafea verde pot fi apoi prăjite și râșnite. După ce ai făcut acest lucru, păstrează cafeaua măcinată într-un borcan etanș, la loc uscat și răcoros.
3. Recipientul ideal
Cele mai bune recipiente pentru depozitarea cafelei sunt cele din metale non-reactive, din ceramică sau din sticlă. Acestea trebuie de asemenea să aibă închidere etanșă și să fie opace dacă sunt depozitate la lumină. Dacă păstrezi cafeaua în dulap, deci la întuneric, poți alege și un recipient transparent.
4. Alte aspecte de luat în calcul
Trebuie să știi faptul că o cafea măcinată își păstrează prospețimea doar pentru 10 zile de la prăjire, iar boabele timp de 30 de zile. Așadar, atunci când cumperi cafea, indiferent de tipul acesteia, cumpără doar pentru o perioadă scurtă de timp.
Dacă alegi totuși să cumperi mai multă cafea deodată, atunci urmează sfaturile privind metodele de depozitare descrise mai sus, pentru a menține cât mai mult timo intacte calitățile cafelei.
În încheiere, este bine de menționat faptul că boabele de cafea sunt mai ușor de depozitat și își păstrează pentru mai mult timp calitățile, în comparație cu cafeaua râșnită.
Ține cont de sfaturile de mai sus data viitoare când mergi la cumpărături și când îți depozitezi cafeaua, astfel încât să te poți bucura de o băutură perfectă în fiecare dimineață.