Anul asta a ridicat multe semen de intrebari, din toate punctele de vedere, pentru toata lumea. Cum putem merge in magazine, ce se intampla cu scolile, ce fac cu timpul meu liber? Multe dintre hobby-urile care pareau atat de uzuale au devenit brusc imposibile. Vestea buna insa este ca mereu ramane o varianta optima, sanatoasa la care poti sa apelezi in fiecare week-end: mersul pe munte!

Unu la mana: nu exista „mersul pe munte nu e pentru mine, nu am conditie fizica, nu vreau sa ma catar pe coclauri si sa transpir in ascensiune”. Bine, la partea cu transpiratul se poate sa ai dreptate. Insa conditia fizica se face pe munte.

Daca nu ai mers pana acum, incepe cu trasee mai usurele, care sa nu necesite un efort atat de mare, si peste cateva luni vei observa singur schimbarile in corpul tau. Cealalta parte, mersul pe munte nu inseamna doar catarat, avantat pe crestele cele mai inalte.

Mergi pe munte si daca nu iti faci selfie pe vf. Moldoveanu ci alegi un traseu mai lejer din Apuseni. Inseamna miscare in aer liber, cu distantare adecvata si cel mai important, cu aer curat de care nu gasesti in oras.

Doi la mana: nu acceptam „dar nu am echipamentul necesar si nici nu vreau sa cheltui o avere pe chestia asta”. Iti intelegem of-ul. Intr-adevar, echipamentul montan nu este cunoscut ca fiind cel mai ieftin.

Insa care echipament sportiv este? Pentru alergat ai nevoie de pantofi, tenis echipament, inot la fel.

Astfel, comparativ, partea buna este ca atunci cand vine vorba de munte, ai un magazin de incredere la care poti apela in orice moment, pentru absolut orice: www.Decathlon.ro.

Sa analizam de ce ai alege Decathlon ca si magazinul tau de suflet pentru orice drumeti: nu vrei a cheltui o avere pe echipament drumetie / montan insa iti doresti totusi produse de incredere, nu stii cat de tehnice ar trebui sa fie piesele luate, astfel preferi sa poti alege din diferite game si mai ales poti vedea produsele, nefiind obligat sa iti comanzi online, fara sa poti proba ceva.

Partea cea mai frumoasa cand vine vorba de mersul pe munte e ca nu poti prezice niciodata unde te va duce aventura. Ei bine, poti si chiar trebuie, insa te poate prinde o ploaie pe creasta unui munte in plina vara, sau poate nu ai vazut un marcaj de traseu corect si peste jumatate de ora realizezi ca esti altundeva decat trebuie. Insa toate acestea adauga la magia muntelui, si stii cum se zice, totul e bine cand se termina cu bine.

mini Ghid pentru Echipament Drumetie

Acum ca am lamurit aceste aspecte initiale si te-am convins ca mersul pe munte este activitatea perfecta pentru acest an, de care te vei indragosti cu siguranta, sa trecem mai departe la cateva piese vitale ce nu pot lipsi din echipamentul tau:

  1. Un rucsac rezistent de drumetie

Inainte de a vorbi despre orice alt fel de echipament drumetie necesar chiar si pentru o drumetie scurta de jumatate de zi sau o zi, este clar ca vei avea nevoie de un loc de incredere unde sa le pui, adica un rucsac. Pentru inceput, daca nu vrei sa te avanti la trasee dificile si sa petreci noptile pe munte, iti ajunge un rucsac mai mic, pentru a-ti obisnui corpul si umerii cu greutatea.

Rucsacuri drumeție - echipament drumetie

Cel mai mic rucsac de drumetie (care nu este pentru alergat sau bicicleta) va fi de 10 litri. Este esential sa ai o circulatie buna a aerului la spate, chiar si la un rucsac mic. De exemplu rucsacul acesta, e exemplul perfect pentru un tovaras de o zi.

Daca totusi vrei sa petreci o zi intreaga pe munte si vremea este nesigura, ar trebui sa optezi pentru o varianta mai incapatoare de rucsac, cum ar fi acesta, de 30 de litri. Daca esti la un stadiu mai avansat al carierei de montaniard si iti vei petrece noptile pe munte, vei avea nevoie de un rucsac incapator, de peste 60 de litri, cum ar fi acesta.

Sfatul cel mai important cand vine vorba de alegerea rucsacului si implicit, marea impachetare, este sa nu cari niciodata chestii inutile, nu iti umple bagajul cu lucruri care nu ti-ar putea fi de folos intr-o situatie de urgenta.

  1. Bocancii de munte

De fiecare data cand merg pe munte cel mai tare ma surprinde numarul de turisti care poarta adidasi, sandale si unii se avanta chiar si in slapi. Totul este roz si frumos intr-o zi cu soare, insa stii cum e muntele, acum e soare si 30 de grade, minutul urmator ploua torential si scade temperatura cu 10 grade.

Astfel, niciodata sa nu pornesti la un traseu fara a avea incaltaminte adecvata de munte, pantofi cu care sa poti cobori din traseu pe ploaie, cu care sa nu aluneci si in care sa nu ti se ude picioarele.

Poti arunca un ochi aici asupra ofertei si sa alegi poate chiar prima ta pereche de pantofi impermeabili de drumetie. Pentru o varianta de inceput de drum, un nivel tehnic mai redus, poti opta pentru varianta de bocanci turcoaz insa pentru o varianta mai tehnica, pentru trasee mai dificile, opteaza pentru bocanci cu exterior impermeabil din piele de vaca.

  1. Harta
harta montana

Ne bazam din ce in ce mai mult pe telefoane mobile, putem scoate de pe net orice harta de traseu, insa problema se pune daca apar complicatii: nu iti rezista bateria, nu ai conexiune la internet pe traseu sau pur si simplu apare vreo defectiune la telefon.

Este riscant sa te bazezi doar pe surse de orientare din mediul online. Astfel, asigura-te ca ai mereu o harta fizica a zonelor muntoase in care te pregatesti sa explorezi.

  1. Mici dar vitale

Sunt cateva elemente mai micute ca si dimensiune insa la fel de importante, pe care le includem aici: crema solara (niciodata soarele nu te arde la fel de puternic ca si pe o creasta de munte in bataia puternica a vantului), o frontala (nu stii cand te prinde noaptea pe drum pe un traseu ce se dovedeste a fi mai dificil decat credeai), un mic briceag (nu ocupa mult loc si gasesti variante lightweight), trusa de prim ajutor (niciodata nu poate lipsi din rucsac), apa suficienta (chiar daca poate traseul arata apa potabila, nimeni nu garanteaza ca sursa nu e secata pe cand ajungi) si nu in ultimul rand, destula mancare pentru intreaga excursie (incearca sa optezi pentru mancare cu mai multe proteine, nu uita sa pui si un baton de ciocolata neagra, te va energiza instant).

Sfaturi Echipament Drumetie pentru copii

De data asta vorbim insa de cei mici insa dragi, adica de copii. Poate fiind adult ne alegem mai usor hainele de munte, sau nu suntem chiar atat de sensibili la schimbarile bruste de temperatura.

Insa nu am vrea ca cei mici pe care ii ducem in drumetii sa sufere din vreun motiv. In plus, daca invata de mici cum sa se imbrace pentru drumetie adecvat, va ramane cu ei o viata intreaga.

Alege haine sintetice sau de lana (cum ar fi aceasta bluza bleumarim sau acesta cu fermoar pe roz ) ; astfel transpiratia se va usca mai rapid fara sa tina frigul pe corpul copiilor.

Imbraca-i mereu in straturi. Acest sfat e potrivit atat pentru copii cat si pentru adulti; trebuie sa ai mereu un strat de baza pe care sa cladesti, astfel iti va fi mai usor fie ca temperatura creste sau ca aceasta scade.

Alege mereu haine de dimensiuni potrivite; alegerea unei marimi mari, la pantaloni, de exemplu, poate duce la impiedicari si mici accidente, pe care incercam sa le evitam.

Alege mereu haine de calitate. Chiar daca poate nu pare o investitie buna sa cumperi haine scumpe pentru copii, avand in vedere cat de repede cresc, insa astfel ii conferi un nivel ridicat de siguranta si cine stie, hainele care vor fi in stare buna pot fi donate pentru rudele mai micute ulterior.

In acesta perioada poti profita de oferta Back to School de pe Decathlon si iti vei echipa copilul cu echipament sportiv la cel mai bun raport calitate-pret.

Încălțăminte drumeție - echipament drumetie

Acestea fiind spuse, iti uram drum bun in aceasta noua aventura si trasee cat mai multe! Nu uita, pastreaza curatenia pe munte, impacheteaza eficient si cu cap si nu uita sa zambesti in timpul ascensiunii.

NU aruncati gunoaie menajere in padure

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.