Hrana corectă pentru un creier sănătos.

Nu cu mult timp în urmă se credea că mărimea și potențialul creierului nostru sunt stabilite încă de la naștere, iar pe timpul vieții nu mai putem să-i modificăm funcționarea și capacitatea. El a fost comparat, mai întâi cu o mașină iar apoi cu un calculator.

Noile descoperiri științifice arată că acest organ crește și se dezvoltă, find în continuă schimbare, iar capacitățile lui depind foarte mult de felul în care îl hrănim și îl folosim. Până recent, creirul, nu putea, să fie examinat în timpul vieții. Odată cu inventarea aparaturii de specialitate, oamenii au început să devină din ce în ce mai interesați de structura și funcționarea creierului. S-a ajuns la concluzia că felul în care lucrează creierul nostru depinde foarte mult de alimentație, exercițiu fizic și mental. Având o alimentație corectă, învățând și făcând mișcare vom dobândi un creier mai rezistent la orice boală ce vine odată cu înaintarea în vârstă. Dacă ești educat ai șanse foarte mari, ca la bătrânețe să-ți păstrezi memoria și să nu te confrunți cu boli psihice. Pentru a ne folosi creierul la potențial maxim trebuie să avem grijă la mâncarea procesată din zilele noastre. Creierul nostru are nevoie de substanțe nutitive ca să poată funcționa la capacitatea lui maximă.

Așadar, conform nutriționiștilor creierul nostru tânjește după următoarele alimente:
Fructe și Legume.Acestea conțin vitamine, minerale și antioxidanți. Fructele și legumele dețin un rol important în orice regim alimentar. 

Peste. Este important să menținem un echilibru între grăsimile omega-3 și omega-6. Omega-6 se găsește foarte mult în produse de patiserie, margarină, ulei de porumb, etc, în timp ce omega-3 se găsește în peste. Este foarte important să mâncăm peste regulat, iar dacă nu reușim atunci să luăm capsule de untură de peste și să încercam să reducem consumul de omega-6. Peștele recomandat este cel gras, mai ales somon, macrou, sardele și hering.
Carne macră. Carnea albă de pui, fără piele, este săracă în grăsimi și este o bună sursă de proteine.
Leguminoasele și nucile. Furnizează proteină vegetale de calitate. Sunt recomandate leguminoasele de tot felul și arahide, neprăjite și nesărate, nuci și migdale.
Multivitaminele vă ajută să vă mențineți creierul tânăr.
Beți ceai.

Atenție la:

Pâine, cereale și paste făinoase. Cerealele  nu sunt foarte dăunătoare doar că uneori înlocuiesc porția de fructe sau legume, iar pentru unele persoane, pot provoca alergii.
Produsele lactate. Creierul nu poate funcționa optim atunci când primește cantități mari de grăsimi animale saturate.
Zahăr. Creierul este un mare consumator de zahăr, dar un nivel foarte ridicat de zahăr în sânge poate fi extrem de dăunător. Pentru o bunăstare intelectuală trebuie să știți să dozați nivelul zahărului din sânge. Zahărul deteriorează celulele cerebrale.
Uleiuri rafinate. Cele mai bune pentru creier sunt uleiul de măsline, in și canola.
Alcoolul este dăunător pentru creier!

În concluzie. Puțini oameni își dau seama de importanța sănătății creierului lor. Avem o alimentație deficitară și suntem sedentari. Doar de noi depinde buna funcționare a creierului. Soarta lui stă în mâinile noastre. Trebuie să îl tratăm cu respect. Stimulați-vă creierul făcând și învățând lucruri noi.


Știai că, creierul tău consumă 20-30% din întreagă energie a organismului, deși el reprezintă doar 2% din greutatea corpului?

În următorul articol voi scrie despre cum putem ajuta la dezvoltarea creierului tânăr, pentru copilul tău! 

Vă invit să-mi lăsați comentarii mai jos cu privire la acest subiect.

Pentru a reuşi în viaţă, ai nevoie de doua lucruri: de ignoranţă şi de încredere. (Mark Twain)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.