Decalajul masiv de TVA din Romania

Romania poate colecta un plus de 1 miliard de euro (aproape 0,5% din PIB) in valoare de TVA pe an dupa ce sistemul SAF-T devine operational, potrivit Vlad Boeriu, partener coordonator pentru servicii fiscale si juridice la Deloitte Romania.

Acest lucru ar ajuta la relansarea economiei in Romania prin majorarea de salariu minin la 2300 de lei. Pentru a vedea fluturasul de salariu cu toate impozitele catre stat recomandam aplicatia calcul salariu net.

SAF-T este un nou sistem prin care contribuabilii trimit rapoarte electronice Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

SAF-T ar insemna o crestere a colectarii TVA de aproximativ 1 miliard de euro pe an. In prezent, majoram TVA in valoare de aproximativ 12 miliarde de euro pe an si avem cel mai mare decalaj de TVA din UE, a spus Boeriu la ZF Live, Ziarul Financiar a raportat.

SAF-T inseamna fisierul de audit standard pentru impozitare sau fisierul standard pentru controlul impozitelor. Cu un fisier standard, fiecare companie va trimite date in acelasi format, a explicat el.

Romania a pierdut aproape 6,6 miliarde de euro in 2018 din TVA neincasata, a declarat Georgiana Iancu, liderul departamentului de impozite indirecte la EY Romania, intr-o conferinta, potrivit Bursa.ro .

Romania se afla inca pe primul loc in UE in ceea ce priveste decalajul TVA, iar estimarile arata o crestere a decalajului in 2020. Primele 11 luni ale anului 2020 arata venituri nete din TVA de 54 miliarde RON (11 miliarde EUR), in scadere cu 9,5% aceeasi perioada in 2019.

Motivele care au contribuit la acest declin sunt majorarea rambursarilor TVA cu aproximativ 11%, facilitatile pentru prelungirea termenelor de plata a obligatiilor fiscale si evolutiile nefavorabile din anumite sectoare generate de pandemie„, a explicat Iancu.

Romania va obtine 100 miliarde EUR. din fondurile UE din programul financiar 2021-2027, de trei ori mai mult decat intre 2014-2020

Romania urmeaza sa primeasca un buget total de 100 miliarde EUR in perioada de finantare europeana 2021-2027, din care 79,9 miliarde EUR reprezinta fonduri europene nerambursabile distribuite in 9 programe operationale in mai multe sectoare cheie ale economiei, precum si un buget de aproximativ 20 miliarde EUR fonduri nerambursabile pentru sectorul agricol.

Liderii tarilor europene si institutiile UE au aprobat un buget multianual pentru 2021-2027, in valoare de 1,074 miliarde EUR. Romania a obtinut aproximativ 7,5% din total, respectiv 79,9 miliarde de euro, care vor fi utilizate sub forma unui pachet de redresare economica, care vizeaza imbunatatirea infrastructurii din tara noastra, construirea de noi spitale si scoli, modernizarea sistemelor publice, precum si fonduri alocate pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc in domenii cheie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.