Sa ramai activ dupa varsta de 50 de ani este unul dintre cele mai bune cadouri pe care ti le poti face atunci cand inaintezi in varsta. Un program regulat de exercitii fizice te mentine flexibil, energic, iti imbunatateste sanatatea mintala, si reduce anumite simptome asociate cu imbatranirea.
In acelasi timp, corpul tau va fi diferit la 50 de ani fata de cum era la 20 de ani. Este posibil sa ai anumite afectiuni sau abilitatile tale sa fie mai diminuate. Bineinteles, nu este mereu cazul sa ai probleme de sanatate la aceasta varsta. Insa este recomandat sa iti adaptezi antrenamentele astfel incat acestea sa aiba un impact real in prevenirea afectiunilor care apar frecvent in jurul acestei varste.
Iata cum trebuie sa abordezi un program de fitness atunci cand ai peste 50 de ani:
1. Gaseste o activitate care iti face placere
Acest principiu este valabil pentru oricine, nu numai pentru cei peste 50 de ani. Insa la aceasta varsta, cand exercitiul fizic poate fi, uneori, mai dificil, este cu atat mai important sa alegi o activitate care iti face placere si pe care o simti benefica. In acest fel te asiguri ca vei reveni regulat la activitatea respectiva si vei face miscare regulat. Fie ca dansezi, mergi pe bicicleta sau faci Pilates, fa ceva care iti da o stare de bine!
2. Fa miscare in fiecare zi
Pentru a ramane intr-o buna forma fizica, este necesar sa faci putina miscare in fiecare zi, chiar daca este vorba de 15-20 de minute de mers pe jos. Acesta este minimul pe care il poti face pentru sanatatea ta insa, pentru rezultate optime, incorporeaza si antrenamente de forta in rutina ta.
Cu cat ai mai multa masa musculara pe masura ce inaintezi in varsta, cu atat te vei simti mai bine pentru ca vei lucra impotriva pierderii de masa musculara ce are loc la o varsta mai inaintata.
Ai nevoie doar de o greutate fitness si de determinare pentru a obtine un antrenament eficient chiar daca te antrenezi de acasa.
Exercitiul plank este, de asemenea, foarte util in mentinerea fortei zonei core, o zona foarte importanta pentru prevenirea accidentarilor, reducerea durerilor in zona spatelui, si executarea cu usurinta a activitatilor de zi cu zi.
3. Variaza intensitatea exercitiilor
Daca starea fizica iti permite, creste ocazional intensitatea antrenamentelor. Poti face acest lucru crescand numarul de repetari ale unui exercitiu, viteza la care alergi, scazand durata pauzelor sau alegand exercitii mai dificile.
Nu te forta pana la epuizare, insa este de dorit sa iti cresti pulsul pana la 70-85% din ritmul tau cardiac maxim. Poti calcula valoarea ritmului cardiac maxim scazandu-ti varsta din 220.
4. Include exercitii de stretching in antrenament
Pentru a-ti imbunatati mobilitatea si flexibilitatea include miscari de stretching in antrenamentul tau, atat inainte de exercitii mai dificile cat si dupa incheierea antrenamentului propriu-zis. Miscarile specifice din yoga, tai-chi si pilates te vor ajuta sa iti incalzesti si relaxezi muschii in siguranta.
Photo by Elena Kloppenburg / Unsplash