Dezastrele industriale pot fi devastatoare. Mulți dintre noi considerăm că se pune un accent prea mare pe toată nebunia asta cu protecția muncii și a sănătății angajaților, dar uităm să ne gândim la faptul că, atunci când se produce un eveniment neplăcut de mari proporții, multe persoane își pot pierde viața sau pot suferi grave afecțiuni de sănătate cauzate de un anumit dezastru industrial.
Ce este dezastrul industrial?
Un astfel de eveniment poate fi provocat accidental, prin neglijență sau prin incompetență. Nu este nevoie să fie vina cuiva în fiecare caz, dar, ținând cont că acum acordăm o mai mare importanță siguranței muncii decât în trecut, vom ajunge mereu să căutăm vinovatul, indiferent care este acesta. El trebuie să-și asume vine pentru cele întâmplate și trebuie să suporte rigorile legii.
Orice dezastru care are legătură cu o anumită afacere din domeniul industrial și care implică pierdere de vieți omenești și distrugeri masive, este un dezastru de tip industrial. Aceste dezastre nu au exista dintotdeauna, ci au început să să-și facă apariția după debutul Revoluției Industriale din secolul 18. Până atunci, predominau dezastrele naturale.
1. Explozia unor silozuri – Oppau, Germania, septembrie 1921
Una dintre fabricile din orașul german Oppau se ocupa cu producerea amoniului de sulfat înainte de primul război mondial. După sfârșitul acestei conflagrații mondiale, a fost nevoită să treacă la producția de nitrat de amoniu, pentru că acesta se putea obține fără a se mai importa sulf din alte țări.
Ambele substanțe erau puse în niște silozuri și, în timp, s-au întărit. Muncitorii fabricii nu au dorit să le sfărâme cu târnăcoapele, temându-se că vor fi îngropați de vii în interiorul silozurilor respective. Așadar, au ales să disloce cantitatea de nitrat de amoniu și sulfat de amoniu cu dinamită.
Deși se cunoșteau destul de bine proprietățile explozive ale nitratului de amoniu, procedura de dinamitare nu a fost oprită, ea fiind o tehnică destul de comună în industria acelor vremuri. Nici măcar un accident care se produsese cu 2 luni înainte tot în Germania nu a determinat pe nimeni să ia măsuri și să anuleze operațiunile de dinamitare.
Când a avut loc dezastrul, explozia care s-a produs a fost atât de puternică, încât a putut fi auzită și de la Munchen, un oraș aflat la 300 de kilometri distanță de Oppau. Locuințele din Oppau au fost distruse în proporție de 80%, 6500 de oameni rămânând pe drumuri. Pe lângă ei, 2000 au fost răniți, iar 500-600 și-au pierdut viața, inclusiv cei care lucrau la fabrica de nitrat de amoniu.
2. Dezastrul nuclear de la Cernobâl, 1986
În 1986, un reactor nuclear de la centrala atomo-electrică de la Cernobâl a explodat, după ce lucrătorii din tura de noapte au făcut o serie de greșeli majore în cadrul unui exercițiu menit să simuleze o situație de urgență. În urma exploziei, 2 oameni au murit pe loc, iar 28 au pierit câteva săptămâni mai târziu din cauza expunerii la o doză de radiații letală.
Alte 19 persoane aveau să moară în decursul anilor, tot din cauza expunerii la radiații, deși, în cazul lor, acest lucru pare a nu se putea confirma. Lupta cu incendiul a durat 10 zile, după care s-a sistat aruncarea de apă peste reactoare, de teama de a nu se inunda și s-a trecut la aruncarea sacilor cu nisip, plumb și lut.
În acest fel, s-a încercat oprirea incendiilor și eliminarea unei cantități și mai mari de particule radioactive în aer. Oamenii care se aflau la o distanță mai mare de centrală nu au avut de suferit direct. Cu toate acestea, cazurile de cancer tiroidian la copii au crescut, ca urmare a acestui accident.
Mare zone de teren din jurul centralei s-au contaminat cu substanțe radioactive și mulți oameni au trebuit mutați în alte orașe și sate, unde nu mai riscau să fie expuși la efectele nocive ale radiațiilor.
3. Explozia unor muniții – Halifax, Canada, 1917
Înainte cu multă vreme de inventarea tehnologiei nucleare, unul dintre cele mai mari dezastre cauzate de om a fost cel din Halifax, Canada, produs în 1917. Atunci, un întreg district (districtul Richmond) a fost distrus în urma unei explozii masive.
Această explozia a survenit după impactul dintre două nave, vasul francez de transport SS Mont Blanc, care avea la bord muniție de război, și vasul norvegian SS Imo, pe data de 6 noiembrie. După ciocnirea celor două nave, a avut loc un incendiu, care a dus la aprinderea muniției aflate la bordul navei sub pavilion francez.
În masiva explozie ce a rezultat, 2000 de oameni au murit și alți 9000 au fost răniți din cauza incendiilor, a resturilor care zburau prin aer sau a clădirilor care s-au prăbușit. Orice construcție aflată pe o rază de jumătate de milă a fost făcută praf. Valul de presiune care a urmat a rupt copacii și a îndoit toate balustradele de fier.
Alte vase care se aflau în apă la producerea tragedie au ajuns pe mal, fiind duse de un tsunami de proporții care a distrus și o comunitate de nativi din apropiere, numită Națiunea Mi’kmaq. Componenții acestei comunități locuiau în zona Richmond de mai multe generații.
4. Scurgere de gaz – Bhopal, India, 1984
Acest dezastru industrial este considerat a fi cel mai mare din lume până la ora actuală. În 1984, în Bhopal, India, peste 2000 de oameni au murit pe parcursul mai multor zile, după ce substanțe chimice otrăvitoare s-au scurs de la o uzină chimică. Se preconizează că peste 500000 de persoane au fost expuse unei doze letale de gaze și alte substanțe chimice provenite de la uzina în cauză.
Se crede că, în 2 săptămâni, au murit aproximativ 8000 de oameni, alți 8000 devenind victime, peste ani, ale efectelor contaminării cu otrăvurile scurse de la uzina chimică vinovată pentru producerea accidentului. Chiar și după foarte multă vreme de la acest dezastru, nu se știe exact care a fost cauza lui.
Guvernul indian continuă să acuze uzina chimică pentru neglijență, în timp ce aceasta se apară și susține că a fost ținta unui sabotaj.