mituri despre fitness

La fel ca orice domeniu sau aspect al vieții noastre, nici activitățile din zona fitness-ului nu sunt ferite de apariția unor mituri mai mult sau mai puțin adevărate. Și la fel ca în orice alt domeniu, respectarea cu sfințenie a unor obiceiuri împământenite de-a lungul anilor, fără a vedea însă vreun rezultat, îți poate încetini serios parcursul către îndeplinirea obiectivelor propuse.

Este absolut normal ca și în fitness să se formeze în timp anumite legi nescrise, cutume care au dat rezultate la un moment dat sau care poate dau în continuare. Însă, printre acestea cu siguranță s-au perpetuat și practici nu tocmai corecte. Pentru a fi sigur că urmezi doar cele mai bune sfaturi și că nu vei fi înfrânat de îndrumări greșite, trebuie să te informezi și să analizezi orice sfat sau strategie nouă, recomandată de cineva anume (poate un neavizat) sau găsită pe internet.

Iată care sunt cele mai comune mituri despre fitness care s-au dovedit a fi neadevărate:

1. Crunch-urile sunt cheia către un abdomen perfect

Fals. Chiar dacă sunt unele dintre cele mai reprezentative exerciții pentru această parte a corpului, crunch-urile nu sunt suficiente pentru a obține un abdomen six pack. E adevărat că acestea dau rezultate foarte bune, însă doar combinate cu o alimentație potrivită și un stil de viață sănătos.

Mai mult, dacă nu sunt executate corect, abdomenele îți pot afecta coloana vertebrală. Mai potrivite pentru a lucra eficient abdomenul, în timp ce îți protejezi spatele, sunt exercițiile „scândura” sau „semipodul”, cu greutati fitness sau fără.

2. Dacă transpiri mult, arzi mai multe calorii

Dacă după fiecare antrenament ești satisfăcut că ești ud leoarcă de transpirație, gândindu-te că astfel vei slăbi mai mult, află că, din păcate, nu va fi așa. Procesul de transpirație este unul natural, un mecanism biologic prin care se reglează temperatura interioară a corpului, în urma unui efort intens.

Transpiratul excesiv după sau în timpul antrenamentului cu greutăți poate fi cauzat de temperatura mai ridicată din sală, de condițiile atmosferice (dacă te antrenezi în aer liber) sau pur și simplu de condiția ta genetică și mai puțin de efortul intens.

3. Alergatul nu este bun pentru genunchi

Chiar dacă uneori vei resimți dureri de articulații la nivelul genunchilor în timpul sesiunilor de alergat, asta nu înseamnă că totul se întâmplă din cauza mișcării în sine. Durerile de genunchi pot fi provocate de niște încălțări nepotrivite, de suprafața de alergare (prea dură pentru articulații) sau de o încălzire defectuoasă.

4. Cu cât mai mult, cu atât mai bine

Când vine vorba de antrenamente, de cele mai multe ori se merge pe această idee, mai ales de către începători. Multe persoane vor să recupereze ani întregi de stat pe canapea și de mâncat junk food, în câteva luni de mers la sală. „Mă antrenez în fiecare zi, câte 2-3 ore”, vei auzi de la unii. Dar dacă nu cumva esta vorba de vreun sportiv profesionist (dar chiar și ei mai au nevoie de odihnă), această expresie nu ar trebui rostită.

La fel cum are nevoie de mișcare pentru a se menține într-o formă maximă, organismul uman are nevoie și de odihnă, în egală măsură. Așadar, un începător ar trebui să își ia o zi de odihnă pentru fiecare zi în care a fost la antrenament, mergând până la doar o zi pe săptămână de repaus, pentru avansați.

5. Trebuie să faci mișcare măcar 30 de minute pentru a avea un corp sănătos

Cu toții știm recomandările medicilor de a efectua cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi, dacă vrem să ducem o viață sănătoasă. Cu toate acestea, nu mulți dintre noi dispunem de acest timp pe parcursul unei zile. Sau dacă îl avem, preferăm să îl folosim pentru odihnă.

Specialiștii în domeniu vin însă cu o veste bună: pentru a ne menține sistemul cardiovascular cât mai sănătos, sunt suficiente 10 minute de exerciții cardio – mai intense, ce-i drept – în fiecare zi. Dar este nevoie de mai mult decât atât dacă vrei să slăbești, așa că nu te amăgi că cele zece minute de alergat vor face minuni pentru siluetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.