In mod ideal, un stil de viata activ incepe de la o varsta mica, si este mentinut pe tot parcursul vietii. Miscarea are efecte pozitive asupra dezvoltarii fizice cat si psihice a adolescentilor, mai ales din moment ce perioada adolescentei poate fi foarte stresanta.
In plus, un stil de viata activ, adoptat la aceasta varsta, are mai multe sanse sa fie mentinut pe masura ce adolescentii cresc. Pentru ca acest lucru sa se intample, este bine ca intreaga familie sa se implice, si sa organizeze si sa participe la activitati fizice impreuna. Iata, mai jos, mai multe informatii despre importanta miscarii pentru adolescenti, si cum le impacteaza aceasta viata.
Adolescentii vor avea beneficii multiple de pe urma unui stil de viata activ. In mare parte, acestea sunt similare cu beneficiile pe care le va avea un adult pe de urma practicarii regulate a unui sport. Printre cele mai importante se numara prevenirea afectiunilor precum diabetul, tensiunea arteriala crescuta, precum si a unor obiceiuri nesanatoase care pot conduce, mai tarziu, la boli de inima si un risc ridicat de atac cerebral.
Pe de alta parte, adolescenta este o perioada complexa din punct de vedere emotional, iar exercitiul fizic ii poate ajuta pe adolescenti sa diminueze efectele anxietatii sau depresiei, sa isi gestioneze mai bine emotiile, si sa isi mentina concentrarea.
In aceasta perioada, creste si interesul adolescentilor pentru cum sunt perceputi de ceilalti, iar stima de sine poate suferi. Disciplina necesara unui stil de viata activ, dar si un nivel de fitness bun ii poate face sa se simta mai independenti si mai increzatori in propriile forte.
Nu in ultimul rand, este important de stiut ca adolescentii au nevoie de cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata, zilnic, pentru a avea un nivel general bun de fitness. Asta nu inseamna ca adolescentii trebuie sa inceapa un program riguros la sala de fitness ci, mai degraba, sa gaseasca o activitate care sa le faca placere.
Fie ca este vorba de explorarea orasului pe o bicicleta de oras, de dans, gimnastica, inot, jogging, sau de sporturi de echipa precum baschetul, voleiul sau fotbalul, adolescentii vor raspunde pozitiv la orice activitate pentru care simt ca au aptitudini naturale, si care ii ajuta sa se dezvolte atat fizic cat si emotional.
Prin urmare, parintii ar trebui sa incurajeze adolescentii sa limiteze timpul petrecut in fata ecranelor, si sa exploreze diferite moduri de a face miscare, atat individual cat si impreuna cu familia sau prietenii.
Bineinteles, in zilele noastre poate fi dificil sa tii copiii si adolescentii departe de telefon si de jocurile video. De aceea, este recomandata gasirea unui sport de echipa care sa ii dea adolescentului oportunitatea sa si socializeze. O alta abordare este gasirea unui compromis – spre exemplu, adolescentul poate urmari serialul preferat in timp ce pedaleaza, acasa, pe o bicicleta fitness.
In principiu, este important ca activitatea aleasa sa fie distractiva, deoarece ii va stimula pe adolescenti sa o practice mai frecvent.