Alergatul reprezintă o modalitate potrivită pentru slăbit, chiar și în cazul persoanelor supraponderale. Dacă te înscrii și tu la această categorie și ai decis că nu mai vrei să ai de-a face deloc cu acele kilograme în plus care se încăpățânează să rămână agățate de trupul tău, să știi că ai luat o decizie foarte bună. După cum se spune, sportul înseamnă sănătate.
Indiferent de ce fel de sport vorbim (sau despre ce tip de efort fizic), dacă îl practicăm periodic, avem șansa de a duce un stil de viață mai bun, de a fi mai sănătoși și de a ne simți mai bine. Alergatul arde caloriile și grăsimea în exces depuse în corpul tău, ajutându-te, în același timp, să te ții departe de bolile de inimă. În continuare, aș dori să-ți ofer 4 sfaturi care, sper eu, să-ți fie utile atunci când te vei hotărî să te apuci de alergat.
1. Ai încredere în tine
Orice nouă activitate pe care o faci, în special pentru prima dată, sau după o lungă perioadă de pauză, poate părea dificilă la început. Acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul persoanelor supraponderale. Pentru ele, chiar și o simplă alergare ușoară poate însemna un efort notabil.
Însă, eu sunt de părere că, dacă ai suficient de multă încredere în tine și în forțele tale, vei fi capabil să te menții motivat să alergi în fiecare zi, în special dacă îți dorești foarte mult să slăbești. Așadar, propune-ți să arzi acele kilograme în plus pe care le ai, să devii mai sănătos și să îți schimbi stilul de viață și, fără îndoială, vei ajunge să-ți îndeplinești scopul propus!
2. Începe treptat
Chiar dacă îți dorești foarte mult să slăbești, nu trebuie să faci nici un fel de excese, inclusiv când vine vorba despre sport. Prea mult efort fizic se poate dovedi la fel de dăunător ca și lipsa de mișcare. Dacă exagerezi, pot să apară accidentările. Iar ele te pot descumpăni și te pot determina să renunți la a mai alerga pentru a slăbi.
De aceea, trebuie să iei totul treptat. Poți să începi, de exemplu, cu o simplă plimbare de 25 de minute, de 3 ori pe săptămână în prima lună de antrenament. Apoi, luna următoare poți adăuga și 30 de secunde de alergare, combinate cu un minut în plus de mers normal.
3. Verifică-ți în mod regulat ritmul cardiac
Ritmul cardiac trebuie monitorizat frecvent, pentru a te asigura că nu faci prea mult exces la antrenamente. Dacă ai ritmul crescut dimineața, cu peste 6-12 bătăi față de cel normal, atunci înseamnă că te antrenezi mult prea intens pentru nivelul formei fizice în care te afli.
Toate datele referitoare la ritmul cardiac pe care le obții în urma măsurătorilor, trebuie notate într-un jurnal. Pe măsură ce te obișnuiești mai mult cu antrenamentul de alergare, și el se va îmbunătăți, deoarece inima va putea pompa mai eficient sângele.
4. Înregistrează fiecare alergare într-un jurnal de antrenament
De ce trebuie să faci asta? Pentru că ai nevoie să vezi ce rezultate ai obținut până la un anumit moment. Astfel, îți va fi mult mai ușor să afli ce anume a mers foarte bine, și ce anume ar mai trebui îmbunătățit. Notează, deci, în jurnal, toate datele referitoare la distanța parcursă, ritmul în care a fost parcursă și tipul antrenamentului efectuat.