Alarmant: Timpul Excesiv în Fața Ecranelor Slăbește Funcțiile Cognitive

Ecranele au devenit parte integrantă din viața noastră de zi cu zi, fiind unelte indispensabile pentru muncă, educație și agrement. Cu toate acestea, deși ne îmbogățesc existența în nenumărate moduri, adesea ignorăm impactul potențial al timpului petrecut în fața ecranelor asupra abilităților noastre cognitive. Un nou studiu de meta-analiză a zeci de cercetări anterioare a descoperit o legătură clară între utilizarea dezordonată a ecranelor și funcționarea cognitivă scăzută.

Creșterea Timpului de Ecran în Rândul Tinerilor

În 2020, un raport al Institutului Gonski pentru Educație de la UNSW a evidențiat o statistică îngrijorătoare: aproximativ 84% dintre educatori din Australia consideră că tehnologiile digitale sunt distractive într-un mediu de învățare. Mai mult, un sondaj recent Beyond Blue al profesorilor australieni a identificat timpul excesiv petrecut în fața ecranelor ca a doua cea mai mare provocare pentru tineri, imediat după problemele de sănătate mintală.

Dezbateri despre Utilizarea Ecranelor

Pe de o parte, unii cercetători și jurnaliști susțin că utilizarea ecranelor poate avea efecte negative, cum ar fi probleme de sănătate, scurtarea atenției și dezvoltarea împiedicată. Pe de altă parte, școlile adoptă tot mai mult tehnologia pentru a stimula implicarea elevilor.

Rezultatele Studiului

Studiul nostru a explorat consecințele cognitive potențiale ale „comportamentelor legate de ecran dezordonate”. Am efectuat o meta-analiză a 34 de studii care au explorat diverse forme de utilizare a ecranelor. Rezultatele indică faptul că indivizii cu utilizare dezordonată a ecranelor au arătat constant performanțe cognitive semnificativ mai slabe comparativ cu alții. Cel mai afectat domeniu cognitiv a fost atenția, în special atenția susținută.

Interpretarea Rezultatelor

Există două moduri de a interpreta aceste rezultate. Primul este că utilizarea dezordonată a ecranelor duce efectiv la funcții cognitive scăzute. Al doilea este că persoanele cu funcții cognitive deja scăzute sunt mai predispuse să se angajeze în utilizarea dezordonată a ecranelor.

Responsabilitatea și Soluțiile Propuse

Cercetările indică faptul că persoanele cu funcționare cognitivă afectată nu sunt la fel de bine echipate să-și modereze propriul timp de ecran. Utilizatorii cu utilizare dezordonată a ecranelor sunt în mare parte tineri, cu bărbați angajați în jocuri pe internet și femei în utilizarea rețelelor sociale. Companiile tehnologice sunt motivate de scopul de a ne capta atenția.

Sursa articolului: sciencealert.com Articolul original a fost scris pe The Conversion

Michoel Moshel, PhD/Masters Clinical Neuropsychology Candidate, Macquarie UniversityJennifer Batchelor, Associate Professor, School of Psychological Sciences, Macquarie UniversityJoanne Bennett, Lecturer, Australian Catholic University, and Wayne Warburton, Associate Professor, Macquarie University

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.