teatrul national cluj

Dacă ești în căutarea unei locații din Cluj, unde poți vedea o reprezentație de calitate a unei piese de teatru sau chiar un spectacol de operă, află că Teatrul Național Cluj-Napoca îți poate îndeplini ambele dorințe. De asemenea, poți să îți potolești setea de frumos, doar privind clădirea maiestuoasă, impunătoare, construită în stil neobaroc. În afară de piese de teatru și de operă, această locație din Cluj mai găzduiește și multe alte genuri de spectacole, precum și alte evenimente importante din zonă.

Dacă intenționezi să vizitezi această zonă și vrei să afli mai multe despre istoria și viața culturală sau te interesează doar această locație din Cluj, informațiile de mai jos îți pot răspunde la multe din întrebările pe care le-ai putea avea.

Teatrul Național din Cluj-Napoca este cea mai importantă instituție teatrală din Transilvania și una dintre cele mai prestigioase din țară. Clădirea, construită în stil neobaroc, găzduiește atât compania de teatru Teatrul Național “Lucian Blaga”, cât și Opera Română. Edificiul are o capacitate de 928 de locuri și trei rânduri de loje.

Istorie

Primul teatru orășenesc (în limba maghiară) din Cluj datează din 1821 și funcționa pe locul clădirii “Casa Universitarilor”. Construcția actualei clădiri a Teatrului Național din Cluj a început în 1904, în Piața Ștefan cel Mare, pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Lucrările, realizate de o firmă celebră specializată în construcția de teatre, “Helmer și Fellner”, au fost finalizate în 1906. Inaugurarea clădirii, construită în stil neobaroc, a avut loc pe 8 septembrie 1906, cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Jeno Janovics.

Pe 14 mai 1919, clădirea teatrului a trecut în patrimoniul Consiliului Dirigent Român, fiind preluată de Onisifor Ghibu, secretar general pentru resortul “Instrucțiunii și Artelor” din cadrul consiliului amintit. Teatrul Maghiar a fost mutat pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central, într-o clădire în care funcționează și astăzi. Tot atunci a avut loc și prima reprezentație în limba română pe scena Teatrului Național din Cluj.

În ziua de 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire, a avut loc primul spectacol susținut de Compania de limbă română din Cluj.

Fondatorul Teatrului Național din Cluj și primul său director a fost Zaharia Bârsan, actor, regizor, animator și autor dramatic. Prin numeroase eforturi, acesta a reușit să întemeieze o trupă de teatru bine închegată și cu un repertoriu variat, din care făceau parte: Dem-Mihăilescu Brăila, Olimpia Bârsan, Stănescu-Papa, Neamtu-Ottonel, Jeana Popovici, Stanca Alexandrescu, Ion Tâlvan și alții.

De-a lungul timpului, actorii teatrului au susținut reprezentații remarcabile a unor piese celebre și au fost premiați la cele mai importante Gale și Festivaluri de teatru atât din țară, cât și de peste hotare.

Actualitate

Din repertoriul actual al Teatrului Național din Cluj fac parte multe piese clasice, precum “Hecuba”, de Euripide, “Cântăreața cheală” de Eugene Ionesco, “Declarație”, de Tudor Mușatescu, “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, “Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, “Bolnavul închipuit” de Moliere etc., dar și piese mult mai actuale: “Când noi, morții, înviem”, de Henrik Ibsen, “Psihoză 4.48”, de Sarah Kane, “Trainspotting”, de Irvine Welsh și multe altele.

De asemenea, dacă ești în căutarea altor tipuri de evenimente din Cluj, trebuie să știi că pe scena Teatrului Național au loc și spectacole de stand-up comedy, cu artiști precum Dragoș Pop, Adrian Cucu și Patricia Nedelea, dar și spectacole de dans și pantomimă.

Teatrul Național din Cluj-Napoca este și o pepinieră de artiști, având în vedere că instituția colaborează de mult timp cu Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității “Babeș-Bolyai”, dar și pentru că a pus bazele Studioului experimental “Euphorion”, dedicat tinerilor.

Interesant de știut este și faptul că în fiecare an, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Național Cluj organizează Ziua Porților Deschise. În cadrul evenimentului, vizitatorii au posibilitatea să participe la o serie de activități și evenimente din cele mai diverse. De exemplu, pot fi organizate vizite în subsolul și culisele teatrului, ghidate chiar de actori. De asemenea, pe toată durata zilei, vizitatorii pot vedea, în diferite locații din clădirea teatrului, proiecții cu fragmente video din spectacolele curente ale teatrului sau proiecții cu afișe și fotografii din arhiva instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.