Gardurile din plante sunt foarte apreciate si utilizate atat in gradinile de acasa cat in cele publice. Au o valoare decorativa, dar si de protectie, si definesc spatii specifice din aer liber.

Ar trebui mai intai sa stim exact ce sunt ele si ce loc ocupa in lucrarile de amenajari gradini, pentru a intelege adevarata lor valoare, in contextul spatiului pe care il delimiteaza. Este necesara mai intai o prezentare generala, care sa serveasca mai bine la introducerea in lumea minunata a jardinajului. Uneori creeaza  o imagine aproape de basm, cu structuri tipice parca unei alte lumi. Gardurile vii sunt alcatuite din plante ce infrumuseteaza lumea in care traim, iar utilizarea lor aduce o serie de beneficii majore.

Amenajari gradini, lucrari care subliniaza aspectul natural

Daca doresti sa-ti definesti gradina si sa te simti protejat in acelasi timp de ochii indiscreti ai vecinilor sau pur si simpli ai trecatorilor, plantarea unui gard este cu siguranta solutia ideala. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in primul rand, ai garantia unui context absolut fermecator, subliniind aspectul natural al gradinii.

Plantarea lui nu necesita cunostinte aprofundate de gradinarit, practic este suficient sa cumperi seminte sau butasi si sa le plantezi in jurul perimetrului. In functie de soiul plantei, va trebui sa inveti insa cate ceva despre taierea si tunderea ei, atunci cand te decizi asupra unui astfel de gard in lucrarile de amenajari gradini.

Gardul viu, in lucrarile de amenajari gradini

Pentru a realiza un gard sugestiv care sa-ti poata garanta o atmosfera de o eleganta rafinata, sofisticat si personalizat, exista diferite tipuri de plante din care poti alege. In functie de dimensiunea gradinii tale, ai la dispozitie plante cu caracteristici diverse, care se pot adapta perfect in context. Pentru gradini de dimensiuni nu prea mari, cameliile pot fi o alegere foarte inspirata, care ajung la o inaltime de doi sau trei metri si fac niste flori cu un miros de-a dreptul imbatator. Daca gradina ta are dimensiuni mari, ai putea opta pentru niste plante care ajung la o inaltime de trei metri, iar latimea ar putea fi de un metru.

Se poate opta, de asemeni, si pentru o varianta mai simpla, dar foarte eleganta de gard viu, alcatuit dintr-o planta originara din Noua Zeelanda, care poarta denumirea de Pittosporum. Aceasta se potriveste oricarui mediu, fiind mereu inflorita in timpul verii, ceea ce inseamna si un miros deosebit de placut in arealul respectiv.

Amenajari gradini cu plante adaptate

Aceasta este totusi o planta care este potrivita pentru zonele cu clima moderata, are nevoie de soare si caldura, de aceea nu este indicata pentru un gard viu intr-o regiune foarte friguroasa iarna.

In timpul cresterii, are nevoie de apa din plin, iar din trei in trei saptamani poate fi adaugat si un fertilizant, care sa o ajute la dezvoltare. In lunile de primavara (aprilie, mai), se face taierea crengilor care cresc stramb. O varianta a acestei specii este originara din Japonia si China, fiind deseori folosita si la noi, in numeroase lucrari de amenajari gradini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.